Varga: Programom plus na listama čekanja 7.500 pacijenata manje

Foto: Hina

MINISTAR Siniša Varga u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada"  rekao je da je u dva tjedna akcije Program plus s lista čekanja skinuto 7.500 pacijenata.


Na listi za dijagnostičke preglede je 119 tisuća pacijenata. Ministar zdravlja je rekao kako se Program plus provodi maksimalno iskorištavajući infrastrukturu i opremu koja je na raspolaganju.

Problematičnim bolnicama "popravljaju krvnu sliku"

"Prekovremeni sati u okviru ovog programa su financijsko opterećenje, ali bolnice više zarađuju, čime se valorizira i taj prekovremeni sat", istaknuo je Varga i dodao da bolnicama s problemima u poslovanju pokušavaju "popraviti krvnu sliku". No, ako se ne postignu zacrtani rezultati doći će do određenih promjena u bolničkim ustanovama.

Ministar je rekao i da oko 30 posto pacijenata ne dolazi na dogovorene preglede. U tijeku je informatizacija sustava na drugačiji način, putem e-uputnice te se neće moći naručiti na više mjesta.

"Reformom bolničkog sustava želimo da se maksimalno iskoriste i ekonomski i medicinski aspekti u bolnicama. Ako se ne postižu rezultati, doći će do promjena, smjena", rekao je ministar.

Dodao je i kako se radi na mjerama za ostanak liječnika da bi im se stvorili uvjeti za rad što sličniji onim u europskim zemljama u koje odlaze. Ustvrdio je da nije istina da je u inozemstvo otišlo 900 liječnika, nego da ih je toliko podnijelo zahtjev za odlazak. Prema informacijama kojima raspolaže, "preko granice" ih je zasad otišlo 200.
 

Želi "griješne trošarine" u proračunu zdravstva

Najavio je da pokreće razgovore s Ministarstvom financija kako bi se trošarine na tzv. loše proizvode izravno slijevale u proračun sustava zdravstva.

"Slažem se da sve trošarine na lošu prehranu, cigarete, odnosno alkohol trebaju direktno ići u sustav zdravstva. Većina europskih zemalja ima tzv. griješne trošarine koje idu direktno za financiranje sustava zdravstva. Imat ćemo razgovore s Ministarstvom financija da se to i kod nas obistini", kazao je ministar Varga, odgovarajući na upit slušatelja u emisiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.