Umro Tarik Aziz, irački šef diplomacije u doba Sadama Huseina

Foto: FAH

TARIK AZIZ, irački ministar vanjskih poslova u vrijeme režima Sadama Huseina, umro je u zatvoru u 80. godini, izjavili su u petak irački dužnosnici.

Aziz se predao u travnju 2003. američkim snagama koje su svrgnule Saddama s vlasti. Sedam godina kasnije osuđen je na smrtnu kaznu zbog progona islamskih stranka u vrijeme bivšeg iračkog čelnika, ali ona nije provedena.

U zatvoru se dugo žalio na loše zdravlje.

Lokalni dužnosnici potvrdili su za Reuters da je Aziz umro.

"Tarik Aziz je dopremljen u bolnicu zbog snažnog srčanog udara. Nastupile su srčane komplikacije koje su dovele do njegove smrti u 15 sati (po lokalnom vremenu)", rekao je dr. Sadi al-Majid.

Još jedan irački izvor je potvrdio tu vijest.

Aziz, koji je tečno govorio engleski jezik, imao je istaknutu diplomatsku ulogu uoči Zaljevskog rata 1991. kada je energično opravdavao iračku invaziju na Kuvajt. Nekoliko godina ranije, 1988., pregovarao je o prekidu vatre u iransko-iračkom ratu, o ratnim zarobljenicima i mirovnom sporazumu. Također je pregovarao u dugotrajnim sporovima oko UN-ovih inspekcija oružja u godinama koje su uslijedile.

Aziz je bio 43. na američkom popisu najtraženijih iračkih dužnosnika kada se predao sama dva tjedna nakon Sadamovog svrgavanja s vlasti.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.