Umro Milorad Bibić Mosor

NOVINAR Slobodne Dalmacije Milorad Bibić Mosor umro je danas u 60. godini u Kliničkom bolničkom centru Rebro u Zagrebu. Mosor je 21. siječnja bio potpuno zdrav, nije imao nikakvih zdravstvenih problema. Dok je bio na jednom rođendanu u Novom Sadu, osjetio je bolove u trbuhu, te kazao kako mu se čini da bi morao otići na pregled. Nažalost, otkriven mu je rak gušterače te ga liječnici nisu uspjeli spasiti.

> Pročitajte što su o Mosoru rekli Rađa, Stanković, Bajić i drugi

Njegova Slobodna je napisala da, iako ga je teška bolest prikovala uz krevet, on nije odustajao. U nedjelju je napisao svoju posljednju SMS-pitalicu.

Kako doznajemo splitski novinari su u šoku, za Mosora kažu da je bio "dobra duša splitskog žurnalizma, poznat po svom vrckavom smislu za humor". Bio je dosta angažiran u RNK Split te općenito u sportu.

Uža specijalnost mu je bila košarka

Milorad Bibić Mosor se rodio u Splitu 25. srpnja 1952. godine gdje je završio Osnovnu školu Bratstvo-jedinstvo, Gimnaziju Vladimir Nazor i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te je postao inženjerom elektrotehnike.

No, struka mu je oduvijek bilo samo novinarstvo. Prvo je radio u splitskom tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a potom prelazi u dnevnik Slobodna Dalmacija. U obje tiskovine je bio urednik sportske redakcije. Njegova uža specijalnost je bila košarka te je o njoj godinama pisao u raznim tjednicima i revijama. Među njima su bili SN Revija, Sprint, Koš, Košarka, a surađivao je i sa zagrebačkim Sportskim novostima, riječkim Novim listom, ljubljanskim listovima Delo i Dnevnik, mariborskoj Večeri, sarajevskom Oslobođenju, skopskoj Večeri.

Novinar godine 1997., 2003. i 2005.

Kao sportski novinar je pratio mnoge Olimpijske igre, Svjetska i europska prvenstva. Napisao je knjigu o Dinu Rađi "Moj galebe", knjigu o radničkom nogometnom klubu Split, "Split je prva liga", te zajedno sa novinarom Zoranom Kovačevićem i biografiju trenera Mirka Novosela, "Zlatna košarka Mirka Novosela". Autor je i monografije o KK Split, "Od starog placa do vrha Europe" i knjige o odrastanju u Splitu 60-ih, "Zakon pjace". Najboljim sportskim novinarom je proglašen 1997., 2003. i 2005. godine, dok je prošle godine od Hrvatskog zbora sportskih novinara dobio godišnju nagradu za sportsku publicistiku.

Od sredine 80-ih je pisao humoristične priloge za Pomet, a surađivao je i u Berekinu te Žulju. Autor je i scenarija za filmove o dvojici velikih splitskih nogometaša Frani Matošiću i Vladimir Beari. Šira javnost i mlađa publika ga je upoznala po komentarima društvenih događaja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.