"U ovom svijetu ništa nije sigurno, osim smrti i poreza"

HRVATI možda ne znaju mnogo o Benjaminu Franklinu, jednom od najutjecajnijih utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država, ali su zasigurno upoznati s jednim od njegovih citata: "U ovom svijetu ništa nije sigurno, osim smrti i poreza", piše utjecajni dnevni list Financial Times u komentaru na objavu liste poreznih dužnika, popularnije kao "lista srama" Slavka Linića.

Iako je objava liste izazvala zaprepaštenost jednih i oduševljene mnogih građana Hrvatske, Hrvatska u njoj može pronaći barem mali tračak nade za oporavak svojeg gospodarstva, stoji u komentaru Financial Timesa. "Na listi se nalaze poznati biznismeni, skromni obrtnici i rock zvijezde, koje državi navodno duguju 52 milijarde kuna", piše list.

Prema procjeni Sandre Švaljek država će vjerojatno uspjeti naplatiti pola iznosa, što je još uvijek 1.5 puta više od ovogodišnjeg procijenjenog deficita, zaključuje list. No, navodi i kako se najveći dužnici, HRT i Tempo, spore s državom o visini duga, tvrdeći da su svote preuveličane. Mnogi s liste su pak računali na političku zaštitu i neefektivnost poreznika, te su računali da će se dug jednostavno otpisati.

"U državi koja se suočava s ekonomskom stagnacijom i stopom nezaposlenosti od 18 posto, posjeti poreznih inspektora koji žele ispuniti ciljeve koje su postavili državni službenici koji nikada nisu radili u privatnom sektoru posljednja su stvar koju hrvatsko gospodarstvo treba. Na udaru inspektora koji će prije poštovati slovo nego duh zakona mogli bi se naći pošteni poslovni ljudi, a ne oni koji su godinama, zbog političke zaštite, izbjegavali obveze prema državi", stoji u zaključku komentara Financial Timesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.