U novoj luci Gaženica uspostavlja se promet za trajekte

Foto: Hina

U NOVOJ luci Gaženica od danas se uspostavlja se promet za trajekte, odnosno izmjestit će se iz Gradske luke u luku Gaženica. Tom prilikom će u 12 sati biti upriličeno svečano otvaranje rada luke i privremene zgrade terminala.

Trajektom iz Preka s otoka Ugljana tim će povodom u 11.30 sati državnom linijom 431 Zadar - Ošljak - Preko isploviti i ministar Siniša Hajdaš Dončić i pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac.

U resornom ministarstvu ističu kako su razlozi premještanja trajektnog prometa iz stare gradske luke na novu lokaciju višestruki, od prostorno-funkcionalnih do povijesno-kulturoloških i socioloških.

"Tom odlukom razdvajaju se trajektne i brodske linije koje prevoze cestovna vozila od brzih putničkih linija, oslobađa se stara gradska jezgra od velikog broja vozila, stvaraju velike obalne površine za prihvat putničkih brodova te atraktivan ambijent za pješake i turiste u staroj gradskoj jezgri, smanjuje buka i zagađenje zraka na poluotoku, kvalitetno povezuju otoci, luke na obali i prekomorske luke sa Zadrom i zaleđem" smatraju u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ostaje još izgradnja terminala

Infrastrukturni radovi u luci Gaženica u potpunosti su gotovi, a vrijednost izvršenih radova je 143.8 milijuna eura. Kroz prvu fazu napravljeni su pomorski i zemljani radovi i sekundarni lukobran u vrijednosti od 43.4 milijuna eura. Prva je faza počela u svibnju 2009. godine, a radovi su završeni u svibnju 2011. U drugoj fazi koja je završena 9.7.2014., radovi su započeli u listopadu 2010. godine.

Izgrađeno je 1.420 metara obale za dobivanje 12 priveza za trajekte koji povezuju otoke, međunarodna plovila i brodove za kružna putovanja, izgrađeno je 300 metara obale za novu ribarsku luku i izgrađen primarni lukobran u dužini od 180 metara. Vrijednost je 100.4 milijuna eura. Za dovršenje luke Gaženica ostala je treća faza kojom se treba izgraditi zgrada terminala. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture snosilo je troškove postavljanja privremene građevine, čija je vrijednost 5,2 milijuna kuna, kako bi luka bila puštena u promet do završetka treće faze. Zgrada se prostire na 7000 m², a sredstva za njenu gradnju su osigurana iz državnog proračuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.