Turisti zgroženi ponašanjem policije nakon što su doživjeli nesreću

Foto: Glas Istre

ŠESTEROČLANA obitelj iz Nizozemske došla je na odmor u Istru te je ostala zgrožena ponašanjem policije. Frans Romkema, supruga i četvero djece doživjeli su u ponedjeljak prometnu nesreću, a zbog postupanja policije obratili su se i nizozemskom veleposlanstvu u Hrvatskoj.

"Priznajem krivnju, iako moram u svoju obranu istaknuti i činjenicu da je raskrižje poprilično nepregledno pa sam morao izaći na pola ceste da bih nešto vidio, ali je tada već bilo kasno, jer se drugi automobil velikom vrzinom zabio u prednji kraj mojeg auta. Kako čujem, na tom su raskrižju nesreće učestale baš zbog nepreglednosti. No, dobro, osim materijalne štete, na sreću, ozlijeđenih nije bilo i do ovdje sve je u redu. No, onda počinje naša kalvarija. Policija je došla na uviđaj, sastavili su zapisnik, uzeli mi putovnicu, što je za mene kao Nizozemcu već vrlo čudno, te nas ostavili na cesti. Kada smo ih upitali što ćemo mi sada - kiša je prijetila, a mi s četvoro djece - bez vozila koje je oštećeno u sudaru, i ja bez dokumenata, odgovorili su mi da oni nisu turistička agencija i otišli", ispričao je za Glas Istre Romkema.

"Kao turiste, ostavili su nas u vrlo ranjivom položaju, u sredini koju ne poznajemo, a da nas nisu ni pitali kako smo. Prvi je zadatak policije, bilo gdje u svijetu, da štiti i služi narodu, bili to građani ili turisti. Ovako je ispalo da policija više brine o kazni i prikupljanju novca, a riječ je o par tisuća kuna, nego o našoj sigurnosti. To je nečuveno!", dodaje Nizozemac.

Njegovu priču potvrdio je i Nigel Simpson, koji je naišao na obitelj na cesti - promrzlu i mokru. Pomogao im je da auto maknu s ceste te ih odveo k sebi, a zatim i do četiri kilometra udaljenog apartmana.

Index je poslao upit policiji vezano za ponašanje policjskih službenika. Odgovor prenosimo u cijelosti:

"U svezi Vašeg upita izvješćujemo Vas da su postupajući po dojavi o prometnoj nesreći 14. srpnja oko 7,40 sati policijski službenici  Postaje prometne policije Pula-Pola u naselju Glavani obavili očevid kojom prilikom od 52-godišnjeg nizozemskog državljanina vozilo nije oduzeto, već je oduzeta putovnica Kraljevine Nizozemske. Putovnica je oduzeta  poradi osiguranja nazočnosti u prekršajnom postupku. Takav postupak policijskog službenika temelji se na odredbi članka 294 stavak 3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama ( NN  br. 67/08, 48/10,74/11, i 80/13), za što je izdana Naredba o određivanju mjere opreza u trajanju od 8 dana.

Vezano za tvrdnje kako je raskrižje nepregledno i da se mora doći do pola ceste da bi se nešto vidjelo, izvršenim uvidom u fotografije mjesta događaja utvrđeno je kako se na navedenom raskrižju nalazi prometno ogledalo, koje je nizozemskom državljaninu omogućavalo preglednost prilikom dolaska na raskrižje.

Nadalje Vas izvješćujemo da je u srijedu, 16.07.2014.godine oko 12,00 sati nizozemski državljanin pristupio u Postaju prometne policije Pula-Pola, kada mu je uručen Obavezni prekršajni nalog, te je platio kaznu  i vraćena mu je putna isprava.

Napominjemo, da su policijski službenici nakon što su obavili očevid i dovršili postupanje prema predmetnom državljaninu Nizozemske, nazvali taxi službu i zatražili da se jedno taxi vozilo za šest osoba odmah uputi u mjesto Glavane. Provjerom s taxi službom utvrđeno je da je taxi vozilo broj 45 upućeno u Glavane, no osobe kojima je trebao prijevoz tamo više nisu zatečene."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.