Tragična smrt na "Vladaru neba": "Krešimir je osvajao srca svojom srdačnošću i osmijehom"

Foto: Facebook

HRVATSKI alpinist Krešimir Milas nije preživio nesreću u pokušaju osvajanja vrha Khan Tengri u Kirgistanu jer je na njega pala lavina snijega i viseća krhotina leda, potvrdio je jučer glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak. Daljnji pokušaj potrage je obustavljen zbog vrlo opasnih uvjeta.

"Nesvakidašnjom sabranošću i spremnošću uspio je steći naklonost i povjerenje alpinista"

Krešimir Milas istaknuo se u Hrvatskom planinarskom savezu kao alpinistički instruktor i vodič, pročelnik Komisije za alpinizam HPS-a, izbornik hrvatske ledno-penjačke reprezentacije te član uredništva i stalni suradnik časopisa "Hrvatski planinar". Njegova zasluga je snažan zamah alpinističke djelatnosti u HPS-u te unapređenje suradnje između alpinističkih klubova i odsjeka u Hrvatskoj, a nemjerljiv doprinos dao je u unapređenju kvalitete alpinističkog školovanja u HPS-u.

U spomen na dvojicu ranije stradalih alpinističkih prijatelja sa suradnicima je pokrenuo i organizirao memorijalni alpinistički skup Glavno da se klajmba na Biokovu. Respektabilnim alpinističkim uspjesima, predanošću alpinističkoj ideji, nesvakidašnjom sabranošću i spremnošću na izvršavanje svih zadaća kojima je cilj unaprijediti hrvatski alpinizam i planinarstvo uspio je steći naklonost i povjerenje kako među mlađim, tako i među starijim naraštajima alpinista te po mnogočemu postao vodeći hrvatski alpinist mlađe generacije, stoji na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.

"Napredovao je postupno, nikada nije veličao svoje uspjehe"

Planine je zavolio zahvaljujući obitelji u kojoj se planinarstvo njeguje desetljećima. U planinarstvu i alpinizmu napredovao je postupno, ne preskačući korake kao što to čine mnogi mladi penjači. Na taj način stekao je veliko i široko iskustvo, koje je nesebično prenosio ne samo neposredno kao instruktor na alpinističkim školama, nego i prema široj publici kao suradnik u časopisu "Hrvatski planinar". Osim kao najplodnijeg autora u "Hrvatskom planinaru" u posljednje vrijeme čitatelji su ga zapazili i po iznimnoj spisateljskoj vještini i sklonosti da alpinističke pothvate zabilježi prenoseći zanos i oduševljenje za tu djelatnost, bez veličanja osobnih zasluga, ali redovito uz sigurnosne preporuke i edukativne pouke. Ove godine s velikim veseljem postao je članom uredništva časopisa kojega je od malena rado čitao.

"Kao rijetko tko u našem Savezu stekao je također povjerenje ne samo u alpinističkoj zajednici, već i među onim planinarima koji nemaju doticaja s alpinizmom. Kao pročelnik Komisije za alpinizam HPS-a u travnju ove godine bio je domaćin sastanka Komisije za ledno penjanje UIAA u Starigradu Paklenici te okupljene svjetske alpiniste zadivio prezentacijom suradnje hrvatskih i slovenskih alpinista. Ostvareni rezultati u međunarodnoj suradnji (Slovenija, BiH, BMC, UIAA i dr.) podigli su ugled HPS-a i Hrvatske u inozemstvu", stoji na stranicama Saveza.

"Ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom planinarstvu"

Vrhunskim podvizima u planinama te sustavnim angažmanom na raznim poljima Krešimir Milas ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom planinarstvu, a srdačnošću i prijateljskim osmjehom stekao poštovanje i osvojio srca mnogih planinara i alpinista, a njegov tragični odlazak nenadoknadiv je gubitak za hrvatsko planinarstvo, obitelj i prijatelje.

Podsjetimo, dvojicu hrvatskih alpinista u nedjelju navečer oko 19 sati povukla je lavina dok su se pokušavali popeti na Khan Tengri, između Kirgistana, Kazahstana i Kine. Rene Lisac i Krešimir Milas krenuli su prema drugom logoru kako bi se aklimatizirali, nakon čega im je put prepriječila lavina.

Krešimira je odvukla u ledenu pukotinu, dok se Rene uspio spustiti do logora i obavijestiti ostale članove ekspedicije o nesreći. Nakon toga je zbog ozeblina hospitaliziran u glavnom gradu Kirgistana. Ubrzo je pušten iz bolnice, a alpinistica Vedrana Simičević ostala je na ledenjaku.

Dvoje hrvatskih alpinista prebačeno s planine u Karakol

Vedrana Simičević i Bojan Novak, članovi ekspedicije koja je pokušala osvojiti vrh Khan Tengri u Kirgistanu, pri čemu je u lavini ostao zatrpan alpinist Krešimir Milas, prebačeni su u srijedu u grad Karakol, a sutra nastavljaju put za Biškek, dok se zasad ne zna kada će se vratiti u Hrvatsku, rečeno je Hini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


"Prema posljednjim informacijama alpinisti Vedrana Simičević i Bojan Novak, zajedno s ostatkom grupe, danas su vojnim helikopterom prebačeni u grad Karakol. Sutra nastavljaju put za Biškek. Alpinist Rene Lisac nalazi se u Biškeku na ambulantnom liječenju, te bi nakon što mu se izda izlazna viza svoje liječenje trebao nastaviti u Hrvatskoj. U ovom trenutku nemamo točnu informaciju kada će se hrvatski alpinisti vratiti u Hrvatsku", kaže ministarstvo.

Ekspediciju je činilo četvero hrvatskih alpinista, uz Simičević i Novaka, koji su članovi Riječkog alpinističkog kluba, i dvoje članova zagrebačkih planinarskih društava, Milas i Lisac. Svi su bili dio šire ekspedicije u kojoj su bili i slovenski alpinisti.

Svo troje hrvatskih alpinista odlučilo se zbog iznimno loših vremenskih uvjeta vratiti u Hrvatsku. Isto tako i slovenski su članovi ekspedicije kao i neke druge ekipe odlučile odustati od osvajanja tog vrha, višeg od sedam tisuća metara.

Milas nije preživio nesreću u pokušaju osvajanja vrha jer je na njega pala lavina snijega i viseća krhotina leda, potvrdio je u utorak glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak. "Nesretnog Milasa u nedjelju ujutro zatrpala je snježna lavina, ali i viseći komad leda koji se odlomio te je hrvatski alpinist ostao u pukotini ispod 10 metara leda", rekao je Berljak Hini.

Dodao je da se, zbog opasnosti od ponovnog pada visećeg leda i zbog snijega koji neprekidno pada od nedjelje, na mjestu nesreće više ništa ne može poduzeti.

Nesreća se dogodila na visini od oko 4.700 metara, u nedjelju ujutro, dok su hrvatski alpinisti nosili stvari u logore kako bi se aklimatizirali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.