"Tko vam je kriv što ste glasali za nas"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

ZVUČALO je to kao klasično izvlačenje.

Nekoliko puta tijekom intervjua na Novoj TV premijer Zoran Milanović je ponovio: "Nismo obećavali ništa". Zbog toga on i njegova koalicija nisu mogli iznevjeriti one koji su joj dali svoj glas na izborima.

Građani su očito sami krivi što su pomislili da oni predizborni plakati, oni predizborni spotovi i naročito onaj famozni Plan 21 u kojeg se Milanović zaklinjao imaju prizvuk predizbornih obećanja. Zato je potpuno očekivano, dapače i normalno, da je Vlada upravo na njih svalila najveći teret krize.

Zaslužili su kaznu zbog svoje lakovjernosti.

Imamo plan

Teško je reći što je premijer mislio kad je izjavio kako njegova koalicija nije ništa obećavala. Osim što je želio sa sebe skinuti bilo kakav teret odgovornosti za produbljivanje krize, slom gospodarstva i društveni kolaps. Teško je reći što je mislio kad je s plakata i predizbornih skupova poručivao: "Imamo plan, tražimo povjerenje".

A još je teže otkriti kako nas to misli uvjeriti da to povjerenje nije iznevjerio.

Onaj njegov plan na koji se pozivao u kampanji nije spominjao nikakvo povećanje PDV-a. Nije spominjao porez na nekretnine. Točnije, u vezi poreza na imovinu tvrdio je kako "nema straha da će se stanovi u kojima žive članovi obitelji oporezovati".

Nije se spominjalo ni svaljivanje najvećeg tereta krize na obične građane.

Ne najavljujte više rast, ako boga znate

U planu se spominjao porez na ekstra imovinu, govorilo se o rastu investicija i novim radnim mjestima. Nakon pobjede na izborima najavljivao se rast BDP-a od 0,8 posto, nakon čega se došlo do minusa od skoro dva posto. Kakvom se tek minusu možemo nadati sad kad je proračun za iduću godinu formiran na projekciji rasta od 1,8 posto?

Radimir Čačić je na zadnjem predizbornom skupu u Zagrebu govorio kako su oni "ljudi s planom" i biračima poručivao da "mogu ostvariti sve što oni žele". Zoran Milanović se nadovezao: "Vjerujte nam, mi imamo plan".

Danas Milanović biračima govori da ih nije prevario.

A obećavao je da neće zapošljavati po partijskoj i drugarskoj liniji. Da neće gurati stranačke ljude na čela javnih poduzeća. Da neće pogodovati i namještati poslove. Da se neće rasipati državnim novcem.

Paraziti i radnici

Govorio je da će njegova vlast odvojiti parazite od radnika, da će vrednovati rad, da će donositi odluke i stajati iza njih. Da će biti sposobniji od HDZ-a. Otvoreniji od HDZ-a. Transparentniji od HDZ-a. Podložniji kritici, manje bahati, manje isključivi, pošteniji i iskreniji.

Tko je to smatrao obećanjima i bio dovoljno lakovjeran da u njih povjeruje, zaslužio je da se sada ljuti. Ali i da snosi najveći teret krize.

Zoran Milanović nema ništa s tim.

Držao Čačića za ruku

On se samo kandidirao na izborima, držao Čačića za ruku, dao Grunfu da sklepa nekoliko parola ("Naš je posao da osiguramo vaš posao", "Visoku nezaposlenost zamijeniti visokim BDP-om", "

Krivi su samo oni koji su ga ozbiljno shvatili.

 > Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.