Taksi aplikacija Uber posvađala američke predsjedničke kandidate

Foto: Guliver Image / Getty Images (Jeb Bush izlazi iz Uberovog taksija)

SVI IMAJU mišljenje o Uberu, pa tako i kandidati za budućeg predsjednika (ili predsjednicu) SAD-a. Jedna od tema u kampanji koja se vodi uoči izbora koji se održavaju iduće godine je i tzv. "gig economy" (ili u doslovnom prijevodu "ekonomija gaža"), a čije utjelovljenje je postao upravo Uber, prenosi Mashable.

Kad je Uber u pitanju kandidati su se tako podijelili po stranačkoj platformi. Oni koji se natječu za nominaciju Republikanske stranke Uber podržavaju otvoreno i žestoko, dok demokrati s druge strane ipak upozoravaju da firme poput Ubera ugrožavaju radnička prava i slobode.

Clinton: Strogo ću se postaviti prema šefovima koji iskorištavaju zaposlenike

"Ta takozvana 'ekonomija gaža' stvara uzbudljive prilike i otvara prostor inovacijama, ali također nameće teška pitanja o zaštiti radnika, te o tome kako će u budućnosti izgledati dobri poslovi", izjavila je nedavno Hillary Clinton. Iako Uber nije spomenula po imenu, jasno je da je mislila upravo na tu firmu.

"Strogo ću se postaviti prema šefovima koji iskorištavaju zaposlenike predstavljajući ih kao nezavisne najamnike, ili čak kradu njihovu zaradu", kazala je Clinton, te time vrlo jasno dala do znanja što misli o radnom odnosu bez konkretnog ugovora koji ga definira.

Bush se hvali vožnjom preko Ubera

S druge strane Jeb Bush, favorit za nominaciju Republikanske stranke, otvoreni je zagovornik Ubera. Nedavno se na Twitteru pohvalio da se vozio upravo s jednim Uberovim vozačem tijekom posjeta San Franciscu, te usluzi dao pet zvjezdica.

"Guverner Bush vjeruje u iskorištavanje inovacija i razvijanje tehnologija koje nam mogu pomoći da opet ostvarujemo rast od četiri posto. To ćemo ostvariti tako što ćemo Washington skinuti s leđa inovatora poput Ubera, ne pokušavajući planirati budućnost našeg gospodarstva iz glavnog grada", poručuje glasnogovornica Busheve kampanje Allie Brandenburger.

Demokrati za radnička prava

Bernie Sanders, glavni izazivač Hillary Clinton u borbi za demokratsku nominaciju, o Uberu se nije još službeno izjasnio. No, vrlo glasno govori već i činjenica da Sandersova kampanja na usluge koje Uber pruža nije još potrošila - niti centa. Uostalom, Sanders se otvoreno deklarira kao socijalist i obećava da će se boriti za veća radnička prava pa je sasvim jasno da Uber na njegovu podršku ni u kojem slučaju ne može računati.

Umjerenije stavove ima Martin O'Malley, bivši guverner Marylanda koji se također natječe za nominaciju Demokratske stranke. O'Malley uvelike dijeli stav s Clinton pa poručuje da je "optimističan zbog firmi poput Ubera zbog njihove uloge u revitaliziranju gradova diljem zemlje", ali istovremeno upozorava da "kako se firme poput Ubera budu razvijale i rasle, tako ćemo morati nadograditi zakone o radu".

Republikanci odvaljuju na Uber

Veliki fanovi Ubera su zato republikanski kandidati Rand Paul i Marco Rubio. Libertarijanac Paul putem Twittera žestoko je napao Clinton zbog njenih izjava o "ekonomiji gaža" poručivši joj da nije u dodiru s duhom inovacije. "Amerika ne bi trebala primati savjete o dijeljenoj ekonomiji od nekoga koga su zadnjih 30 godina naokolo vozili u limuzini. Usluge poput Ubera, Airbnba i Lyfta stimuliraju naše gospodarstvo i rade na snižavanju cijena. Kako je to loše?", napisao je Paul.

Senator s Floride Rubio obožavatelj je Ubera već odavno. Prošle godine držao je govor u njihovim uredima u Washingtonu i zagovarao ukidanje zakonskih regulacija koje usporavaju širenje ove firme. "Regulacije bi se uvijek trebale koristiti kao način da se pomogne javnosti i osigura sigurnost. Nikad se ne bi smjele koristiti kao alat anti-kompetitivne aktivnosti. Nikad ne smijemo dozvoliti da se moć vlade i njenih propisa koristi kako bi se zaštitila egzistirajuća industrija nauštrb inovativne konkurencije", rekao je tada Rubio.

Uber uskoro i u Hrvatskoj

Uber je, podsjećamo, nedavno najavio i dolazak u Hrvatsku. Ova kontroverzna kompanija diljem svijeta izaziva prijepore i vuče se po sudovima zbog činjenice da ruše cijenu taksi usluga na tržištu dok njihovi vozači istovremeno rade za crkavicu, bez ikakvih licenci i regulacija. Zbog toga je prvi čovjek Francuske Francois Hollande nedavno najavio moguću zabranu Ubera, a ova firma je važne sudske procese već gubila u Njemačkoj, SAD-u i brojnim drugim državama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.