Tajno rusko izvješće o hrvatskom mesu: Osoblje ne ispunjava sanitarne uvjete, u pogonima su insekti!



RUSKA federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor u ožujku ove godine posjetila je vodeće hrvatske prehrambene kompanije i sastavila porazno izvješće koje je objavio Novi list.

Koliko su zapravo šokantni podaci iz ruskog izvješća najbolje ilustrira činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede pokušalo stopirati objavu teksta u Novom listu, uz objašnjenje da bi plasiranje ove informacije u javnost moglo uzrokovati ogromne štete hrvatskoj turističkoj sezoni!

"Žig se na svinjske polovice stavlja prije dobivanja rezultata trihineloskopije, a na klanje se dovoze svinje s nečitljivim identifikacijskim brojevima. Nema kompetentne kontrole ispunjavanja općih sanitarnih uvjeta od strane osoblja poduzeća, na pokretnoj vrpci nema odvojka preko kojeg bi se s osnovne vrpce uklonio trup ukoliko se sumnja na bolest, pogonima se može nesmetano pristupiti s ulice, u pogonu pasterizacije mlijeka uočeni su insekti...".

Inspekcija provedena u 11 firmi

Ovo je samo dio tajnog ruskog izvješća koje je nastalo nakon što su inspektori posjetili PIK Vrbovec, Vindiju, Koku, Perutninu-Ptuj Pipo, Belje, Danicu, Vindon, Gavrilović, Braću Pivac... Inspekciji se podvrglo 11 hrvatskih firmi koje žele izvoziti u Rusiju. Inspekcijom je trebala biti obuhvaćena i 12. firma, koja je odbila pristup ruskim stručnjacima.

Iz Ministarstva poljoprivrede Novom listu neslužbeno su kazali da ruska pravila drugačija od hrvatskih i europskih. Također su naglasili da su Srbija, ali i neke druge zemlje u regiji dobile i lošiju ocjenu. Iz Ministarstva je poručeno da će objava teksta u Novom listu širom otvoriti vrata izvoznicima i negativno se odraziti na turističku sezonu.

Jakovina: Inspektori će na terenu biti 24 sata ako treba

"Mi smo usklađeni s pravilima EU, i zato ove neusklađenosti. Ruska je inspekcija vrlo striktna, i mogu vam reći da ni drugi nisu bolje prošli, mnogi čak i gore. S ciljem afirmacije dobrog poslovanja i dobre prakse, a pogotovo u svjetlu predstojeće turističke sezone, ovo ne bi baš trebalo negativno prikazivati", kazao je ministar Tihomir Jakovina.

No, Jakovina ipak dodaje da će se proizvodnja prilagoditi ruskim standardima, jer se radi o velikom tržištu do kojeg je hrvatskim izvoznicima jako stalo.

"Ne bježim od svoje odgovornosti. Radim šest mjeseci bez prestanka i radit ću dok god sustav ne bude funkcionirao onako kako treba. Ako je nužno da moji inspektori budu na terenu 24 sata, vjerujte mi, bit će", kaže Jakovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.