Svjetski je dan turizma

Ilustracija: Boris Frković/HR Foto

S GLAVNOM temom, "Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost" obilježava se Svjetski dan turizma.

Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization - WTO) pokrenula je inicijativu za izdvajanjem dana posvećenog turizmu na svojoj trećoj sjednici u Torremolinosu u Španjolskoj 1979. godine. Od tada se prigodnim manifestacijama, priredbama i događanjima obilježava svake godine na današnji datum, 27. rujna, koji nije izabran bez razloga. Naime, tog je datuma 1970. godine usvojen Statut WTO-a.

Sva se zbivanja uvijek temelje na tome kako bi se jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju, a vežu se uz jednu odabranu temu koju određuje Generalna skupština po preporuci Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije, a ove je godine naglasak na odgovornosti turističkih dionika, ali i potrebi preuzimanja obveze zaštite globalnih vodnih resursa.

Kao što je posljednjih nekoliko godina običaj, teme se izabiru u skladu s tematskim godinama Ujedinjenih naroda, a 2013. godinu UN je proglasio Međunarodnom godinom vode, ističu u Ministarstvu turizma.

Večeras dodjela godišnjih nagrada za kreativne i inovativne programe u turizmu

Povodom Svjetskog dana turizma Savez za energetiku Zagreba večeras će u Zagrebu već četvrtu godinu zaredom dodijeliti prestižne godišnje nagrade za kreativne i inovativne programe u turizmu CBTour 2013. pravnim subjektima u devet kategorija, a s posebnim naglaskom na održivi razvoj.


Na ovogodišnji natječaj za dodjelu nagrade CBTour pristigla je 161 prijava iz cijele Hrvatske. U utrci za nagradu nalazi se 40 turističkih projekata. Nagrada će biti dodijeljena u ukupno 9 kategorija te će biti dodijeljena jedna posebna nagrada na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma - Turizam i vode: Štitimo zajedničku budućnost.

"Kao i u protekle tri godine, Savez za energetiku Zagreba poseban naglasak, osim na izrazitu kreativnost i inovativnost projekata, stavlja na održivi razvoj. Ove godine poseban fokus prilikom evaluacije pristiglih projekata stavljen je, osim na zaštitu voda i vodnih resursa, i na energetsku učinkovitost te korištenje obnovljivih izvora energije u turističkoj infrastrukturi", istaknuo je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba i osobni vlasnik brenda CBTour.

Dodaje kako je nagradu CBTour od 2010.-2012. godine dobilo ukupno 30 hrvatskih turističkih subjekata, a večerašnjom dodjelom taj će broj iznositi 40.

"Iduće godine povodom jubilarne - pete po redu - dodjele nagrada Savez za energetiku Zagreba izraditi će interaktivni višejezični vodič `Doživite kreativnu i inovativnu Hrvatsku` čime će krajnjim potrošačima predstaviti više od 250 kreativnih i inovativnih oblika turizma u Hrvatskoj. Cijeli vodič, osim što će se baviti kreativnim i inovativnim oblicima turizma, poseban će naglasak staviti na održivi razvoj", poručio je Marjanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.