Sve spremno za 15. Croatia Boat Show u Splitu

Foto: Paun Paunović / Cropix

TISKOVNA konferencija 15. međunarodnog sajma Croatia Boat Show održana je jutros u 12 sati, u vijećnici društva Plovput u Splitu.

U ugodnom ambijentu okupljenim novinarima obratili su se prvi čovjek sajma, Vincenco Blagaić, i tehnički direktor sajma, Robert Šormaz.

Nisu krili kako se odluka o održavanju sajma vagala skoro do samog kraja, što je posljedica krize koja se najviše odrazila unutar nautičke industrije.

"Odluci da se ovogodišnji Croatia Boat Show održi najviše je pridonijela činjenica o ulasku Hrvatske u EU, te da se značajan oporavak očekuje već sljedeće godine", istaknuo je Blagaić u samom uvodnom govoru.

"Gledajući u statistiku donedavno najvećih sajmova svijeta, kao što je Genova, bilo bi nerealno očekivati da se slični rezultati i posljedice neće osjetiti i na hrvatskom tržištu. Restriktivna porezna politika srušila je skoro čitavu talijansku brodogradnju, što je rezultiralo, nazovimo, masovnim gašenjem brodogradilišta koji su do prije nekoliko godina bili jedni od glavnih nositelja ne samo Croatia Boat Showa, nego i drugih svjetskih sajmova".

"Mogu najaviti isti broj izlagača kao lani, ali u površinski manjem prostoru radi boljeg općeg dojma. U prostoru gradske luke, odnosno u Mandraću i dijelu rive, bit će izlagači koji nas godinama prate, kao i dosta novih, od kojih bih istaknuo Gospodarsku komoru Sicilije, s kojima su pregovori trajali godinu dana čije će se rezultate vidjeti već idućeg tjedna

Ono što je meni najviše žao, i smatram to pravim pokazateljem stanja u nautičkoj industriji, je stanje u kojem se nalazi hrvatska mala brodogradnja. Kao i prošle godine, ponudili smo im besplatno izlaganje jednog plovila, ali unatoč tome, samo se mali broj odazvao jer su im nažalost čak i minimalni troškovi previsoki.

Gledajući na sajamsku kartu u onim 'zlatnim godinama' i uspoređujući je s ovom koju imamo protekle tri godine, s velikim žaljenjem mogu reći da oni koji na sajmu više nisu prisutni su ujedno i oni koji više ne posluju".

U razgovor se na kraju uključio i tehnički direktor sajma Robert Šormaz koji je najavio prezentaciju novih plovila Ministarstva unutarnjih poslova, koji je od iznimnog značaja za graničnu policiju te označava daljnji napredak u ostvarenju europskih standarda i jačanju europske sigurnosti, kao i plovila Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže Republike Hrvatske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.