Sutra počinje 24-satni štrajk Croatia Airlinesa: U Dnevniku se sučelili pilot i direktor

GENERALNI direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović i predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota, kapetan Andre Šarinić, sučelili su se u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

Šarinić je izjavio da je prvi zahtjev tog sindikata spas tvrtke i dodao da Croatia Airlines gubi milijun kuna dnevno te da su akumulirani gubici milijardu kuna, dok je temeljni kapital nešto veći od 956 milijuna kuna. "Dakle ne vrijedimo praktički ništa", rekao je.

Što se poslovanja tvrtke tiče, piloti ne vide svjetlo na kraju tunela te žele vlasniku tvrtke poručiti da nešto treba napraviti. Šarinić je također napomenuo da je sustav sigurnosti letenja pao na niske grane jer imaju prenatrpane letove i premalo odmora.

Direktor Šimunović je izjavio da to nije istina jer su pravila propisana od Agencije za civilno zrakoplovstvo u RH. "Dok god vrijede u sadašnjem obliku, ona se ne krše. Kad se ona promijene i mi ćemo ih poštovati", dodao je. Što se tiče poslovanja, rekao je da se ono gleda na kraju sezone i da smatra kako će biti ušteda. Također je uvjeren da će sutra biti postignut dogovor sa sindikatima, posebno ako se uzme u obzir da su samo zbog najave štrajka već izgubili oko 200.000 eura.

Otkazano 30 letova

Predstavnici koordinacije sindikata Croatia Airlinesa najavili su za sutra u 6 sati ujutro početak 24-satnog štrajka upozorenja. Kako su navele, štrajkat će jer u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru nisu prihvaćeni njihovi zahtjevi. Oni tvrde da su Upravi iznijeli minimalne zahtjeve i traže prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija te sređivanje sustava napredovanja unutar tvrtke.

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP), Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ), Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske (SSSAH) i Novi sindikat (NS) ne žele odustati od tzv. nematerijalnih zahtjeva, čije bi prihvaćanje kompaniji uzrokovalo dodatni financijski trošak od gotovo 18 milijuna kuna do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 milijuna kuna, priopćeno je iz Croatia airlinesa.

Croatia Airlines otkazao je 30 letova. Dio letova obavit će se prema izmijenjenom redu letenja, a sve je navedeno na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Za sutrašnje letove predbilježeno je više od 3000 putnika i tvrtka će uložiti sve napore da se posljedice štrajka svedu na najmanju moguću mjeru, poručuju iz Croatia Airlinesa uz isprike. Dodaju kako će svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu za neki od otkazanih letova - moći karte zamijeniti bez nadoplate. Ako u potpunosti odustanu od putovanja, karta će im biti refundirana u cijelosti, javlja HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.