Sutra javna dražba za prodaju dionica Mirne: Početna cijena 5,2 milijuna kuna

 Foto: Foto: M.Mijošek/Glas Istre

SUTRA će se na Zagrebačkoj burzi održati javna dražba za prodaju 42,2 posto dionica rovinjske tvornice za preradu ribe Mirna.

Početna cijena paketa od 155.329 dionica, iznosi 5,2 milijuna kuna.
 
Podravka je, ranije ovog mjeseca, objavila da je ovlastila Investicijsko društvo Interkapital za organizaciju i provođenje prodaje dionica Mirne d.d. koje ima u zalogu.
 
Predmetne dionice Podravka je dobila u zalog, od tvrtke Pluris iz Fima grupe.
 
Iz Mirne su, na najavu dražbe, reagirali tvrdnjom da prodaja dionica te tvrtke i namirenje izvansudskim putem nije dopuštena i da je protuzakonita.
 
"Naime, temeljem članka 495. st.2. Zakona o tržištu kapitala izričito je zabranjeno namirenje izvansudskim putem u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem. Podravka je založno pravo na dionicama Mirne d.d. prisilnim putem i to Rješenjem o ovrsi Trgovačkog suda u Varaždinu od 17.6.2010. godine. Donošenjem rješenja o ovrsi i zapljenom dionica, stječe se založno pravo prisilnim putem. Budući da je doneseno rješenje o ovrsi kojim se steklo prisilno založno pravo na dionicama Mirne d.d., prodaja je moguća isključivo unutar ovršnog postupka i pod uvjetima Ovršnog zakona", naveli su tada iz Mirne.
 
Sa druge strane, Podravka je tvrdila da ima pravo prodati sporne dionice.
 
"Podravka d.d. nema prisilno već dobrovoljno zasnovano založno pravo na dionicama koje su predmet javne dražbe. Iz svega navedenog, te sukladno članku 495. st. 2. Zakona o tržištu kapitala, Podravka d.d. je kao založni vjerovnik na nematerijaliziranom vrijednosnom papiru ovlaštena u skladu s odredbama članka 337. st. 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima na namirivanje zalogom osigurane tražbine izvansudskim putem.", reakcija je Podravke na navode da se radi o nezakonitoj prodaji.
 
Javna dražba održat će se 20. ožujka 2014. u 11:00 sati putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze. Dražba završava u 12 sati, a kupnja se vrši po načelu “sve ili ništa“.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.