Supruge i njihovi premijeri

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

POČELO je s premijerom Ivicom Račanom. Nastavilo se s premijerom Ivom Sanaderom, a unaprijedilo s premijerom Zoranom Milanovićem.

Zapravo, ako ćemo pošteno, sve je započelo još s Franjom Tuđmanom: njegovom suprugom na čelu Zaklade za djecu Hrvatske, sinom na čelu tajne službe, kćerkom dobavljačicom MORH-a i drugim sinom na čelu stranačke Domovine d.d..

Ali to su bila neka druga vremena.

Razminiranje, arheologija, zdravstveni odgoj

U ova moderna, premijerska vremena, u prvom planu je angažman premijerovih supruga. Račanova supruga Dijana Pleština bavila se razminiranjem, Mirjana Sanader trošila je državne milijune na arheologiju, a sada se Sanja Musić Milanović aktivno uključila u projekt uvođenja Zdravstvenog odgoja u škole.

Prvog dana drugog polugodišta obišla je neke osnovne škole i pred učenicima i nastavnicima predstavila projekt Povjerenstva za izradu kurikuluma Zdravstvenog odgoja, u čijem je radu sudjelovala kao epidemiologinja s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ono o čemu je kao stručnjak godinama govorila, sada je kao premijerova supruga uspjela pretvoriti u školski predmet.

Hrvatska Michelle Obama

Takva vrsta angažmana nije novost. Brojne supruge američkih predsjednika koristile su svoju poziciju za promociju društveno važnih tema: od ženske emancipacije, preko borbe protiv ovisnosti, pa sve do zdrave prehrane koju proteklih godina promovira Michelle Obama.

No dok se njihov angažman uglavnom iscrpljivao na senzibiliziranju javnosti u vezi određene teme, u slučaju Sanje Milanović otišlo se korak dalje. Ona ne promovira samo svoj program, nego ga preko Vlade provodi i u njemu aktivno sudjeluje.

Teško je vjerovati da bi bez takvog zaleđa ministar obrazovanja Željko Jovanović grčevito gurao Zdravstveni odgoj i preko koljena prelamao otpore (dijela) javnosti - ignorirajući čak i molbe stručnjaka da se uvođenje predmeta odgodi do iduće školske godine - niti bi Vlada tako stoički ustrajala na naprasnom uvođenju programa protiv kojeg je Katolička crkva pokrenula križarski rat.

Ovakva vrsta angažmana supruga najmoćnijih političara, naročito u ovakvoj državi, otvara brojna pitanja i izaziva neke kontroverze.

Veleposlanica za razminiranje

Recimo, u četiri godine Račanova premijerskog mandata njegova supruga Dijana Pleština snažno se angažirala na projektu razminiranja, što je bilo pohvalno sve dok se nije otkrilo da joj je Ministarstvo vanjskih poslova mimo pravilnika dodijelilo status veleposlanice, iako za to nije imala potrebne kvalifikacije. Premda su na Zrinjevcu objašnjavali kako se radilo samo o ispunjavanju formalnih uvjeta za predsjedanje konferencije o razminiranju, pritisak medija i javnosti natjerao je Pleštinu da pred početak predizborne kampanje povuče zahtjev za imenovanjem.

Milijuni za arheologiju

S druge strane, imamo slučaj Mirjane Sanader. Zahvaljujući svom utjecaju na supruga, ona je iz državne kase izvukla gotovo pola milijarde kuna za potrebe arheoloških istraživanja na trasama autocesta. Koliko je to doista bilo potrebno i koliko je od toga završilo u privatnim rukama, još uvijek nije utvrđeno.

Osim toga, politički utjecaj Mirjane Sanader išao je do toga da je kolegu arheologa progurala prvo za ministra kulture, a kasnije i za HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Međutim, ovo što sada radi Sanja Milanović otvara novu dimenziju utjecaja.

Projekt premijerove supruge

S jedne strane, njezin osobni angažman u trenutno najkontroverznijoj temi u Hrvatskoj samo dodatno iritira sve protivnike Zdravstvenog odgoja i provocira nove sukobe, što je u komunikacijskom smislu nešto najgore što je Vlada mogla učiniti. Ne samo sebi, nego i Zdravstvenom odgoju.

Nakon svega što se dogodilo, njemu najmanje treba etiketa "projekta premijerove supruge".

Pored toga, neminovno se otvara i pitanje sukoba interesa - omogućava li premijer svojoj supruzi da vlastite interese i osobnu ambiciju promovira kroz državnu politiku - dok medijska promocija sugerira kako se radi o privatizaciji politike, o osobnom hiru, pa čak i o kampanji premijerove supruge koja neformalnu moć koju ima na Vladu, ministre i vladajuću koaliciji koristi za svoju profesionalnu promociju.

Privatni utjecaj na državnu politiku

Jedno je zalagati se za društveno korisnu stvar. Nešto je sasvim drugo u tome aktivno sudjelovati. Jedno je koristiti svoj utjecaj za podizanje senzibiliteta društva za neke projekte. Nešto je sasvim drugo kad se taj utjecaj pretvori u državnu politiku. 

Naročito u slučaju Zdravstvenog odgoja koji je izazvao velike podjele.

Nije stvar u tome da on nije poželjan i koristan, može biti čak i uspješan, naprosto je problem u tome što način njegove promocije, pa i usvajanja kao i naprasne primjene, otvara prostor svježim kalkulacijama o tome kako se u ovoj Vladi donose odluke, kako se gura određena politika i kojim se sve kanalima ona može realizirati.

Sanja Milanović pokazala je novi put. Tek ćemo vidjeti kamo će nas odvesti.

 > Ostale komentare autora pročitajte ovdje     

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.