Štednja nagriza američke obrambene sposobnosti

Foto: Hina

MOGUĆNOST  vojske Sjedinjenih Država da održi tehnološku prednost pred drugim zemljama i reagira na višestruke krize u svijetu je već ugrožena i dalje će se pogoršavati ukoliko se ne ukinu proračunski rezovi, rekli su u subotu najviši američki dužnosnici, a ministar obrane Chuck Hagel je najavio razvoj novih oružja kako bi se osigurao nastavak američke vojne dominacije u 21 stoljeću.

Bivši ministar obrane Robert Gates je rekao da proračunski rezovi nagrizaju američko čelništvo u svijetu te da je došlo vrijeme da se ukinu ta "nevjerojatno glupa" smanjenja.

Šef mornaričkih operacija admiral Jonathan Greenert rekao je agenciji Reuters da će ratna mornarica morati smanjiti snage i mogućnost da raspoređuje brodove diljem svijeta ukoliko zastupnici ne olakšaju ili ukinu proračunske rezove koji bi se trebali nastaviti u fiskalnoj 2016.

"Eletronički rat, elektronički napadi, protupodmornički rat - sva ta najrazvijenija područja - će zaostati jer nedovoljno ulažemo u njih", rekao je u intervjuu na konferenciji u Reaganovoj predsjedničkoj knjižnici.

Rekao je da će mogućnost ratne mornarice da bude ispred potencijalnih protivnika "značajno opasti" ukoliko se rezovi ne ukinu.

Ministar obrane Chuck Hagel u subotu je najavio da se kreće u razvitak novih oružja, uključujući robote, autonomne sustave, miniaturizaciju i prikupljanje te obradu velikih količina podataka i trodimnenzionalni ispis kako bi se osigurao nastavak američke vojne dominacije.

Greenert i drugi američki dužnosnici pozivaju Kongres da okonča rezove poznate kao "sekvestracija" navodeći sve veće napetosti i jačanje ugroza među kojima i rusku agresiju na Krim te militante Islamske države u Iraku i Siriji.

Republikanski senator John McCain, koji bi u siječnju trebao preuzeti predsjedanje senatskim Odborom za oružane snage, rekao je kako će okončanje proračunskih rezova za vojsku biti njegov najviši prioritet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.