Sporna prodaja Eurodom trgovine i Brodosplit Inženjeringa: Kurtović utajio 5,9 milijuna kuna poreza?!

Foto: worldtravelawards.com

IVICA KURTOVIĆ, nekad uspješni građevinski poduzetnik kojem u posljednje vrijeme ne ide baš najbolje, par dana prije isteka 2012. godine optužen je za utaju poreza tešku 5,9 milijuna kuna.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti Kurtovića da je 2004. godine prodao udjele u tvrtkama Brodosplit Inženjering i Eurodom Trgovini značajno ispod tržišne cijene te tako oštetio državni proračun na ime neobračunatog i neuplaćenog poreza na dobit i poreza na dohodak.

Prema optužnici, udjele u Eurodom Trgovini prodao je za 2,3 umjesto 17 milijuna kuna, a u Brodosplit Inženjeringu umjesto za 2,8 milijuna kuna za 214 tisuća kuna, što prema Sudskom registru i danas predstavlja temeljni kapital tog poduzeća kojeg vodi Vlado Sanader.

Isplata skrivene dobiti

Državno odvjetništvo postupalo je, inače, po kaznenoj prijavi Porezne uprave iz 2008. godine. Financijski vještak Vladimir Krklec zaključio je da je unos nekretnina na društvo kćer Eurodom Trgovinu, a radi se o hotelu Globo kojeg je Kurtović sagradio krajem 90-ih na mjestu bivšeg Vickovog doma, izvršen s ciljem prikrivanja preprodaje od strane vlasnika i ovlaštene osobe Eurodom d.o.o. Ivice Kurtovića. 

Vještak je naveo da je nekretnina prodana ispod tržišne vrijednosti s ciljem isplate skrivene dobiti, što je i napravljeno kroz opisane transakcije prodajom udjela Eurodom Trgovine od 14 milijuna kuna i udjela Brodosplit Inženjeringa od 2,5 milijuna kuna. Vještak je izračunao da je na osnovu prodanih udjela država oštećena na ime poreza na dobit za 3,4 milijuna kuna, a po osnovi poreza na dohodak  2,4 milijuna kuna.

Iznenadio ga nalaz Porezne uprave

Kurtović je u svojoj obrani naveo da nije imao namjeru oštetiti proračun. Kaže da je od 2001. godine kompletno poslovanje usmjerio ka obnovi hotela Lav pa mu je firma zapala u probleme s likvidnošću. Obaveze nije mogao plaćati pa je izlaz potražio u prodaji Eurodom Trgovine i Brodosplit Inženjeringa. Sve je napravio po savjetima poreznih, financijskih i pravnih stručnjaka. Pojasnio je kako nije znao za odluku Radničkog savjeta škvera iz 1992. godine kojom je trebalo povećati temeljni kapital društva, to je, tvrdi, saznao tek u postupku poreznog nadzora.

Kurtović je kazao i kako je Eurodom Trgovina bila pod zalogom od 1,7 milijuna eura, što mu je otežavalo prodaju. Eurodom je povećao temeljni kapital unosom hotela Globo. Vrijednost nekretnine od 17 milijuna kuna morao se ispraviti na traženje Trgovačkog suda u Splitu, i to tako što se moralo uzeti u obzir založno pravo pa je stvarna vrijednost ispala 4,1 milijun kuna.

Kurtovića je nalaz Porezne uprave sasvim iznenadio. Dio duga je, tvrdi, platio, a ostatak obročno otplaćuje.

Firma u problemima s likvidnošću, ali se za jahtu i Ferrari našlo?!

Pokušali smo danas stupiti u kontakt s njim ili njegovim braniteljima, ali nažalost bez uspjeha.

Kurtoviću danas ne cvatu ruže. Oko prodaje suvlasništva u hotelu Lav se zakačio s vlasnikom Studenca Jozom Milavićem pa je stvar čak završila na sudu. Inače, u doba dok mu je firma po vlastitom priznanju "kuburila" s likvidnošću pa se vlasništva rješavao ispod tržišne cijene, Kurtović je sebi uz jahtu nabavio i lijepi Ferrari, s kojim se prije par godina na probnoj vožnji skucao sin Petra Pripuza, vlasnika C.I.O.S.-a. Čuli smo se tada s Kurtovićem, koji nam je priznao da prodaje Ferrari jer mu je postao luksuz koji više ne može održavati...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.