Slovenska Stranka umirovljenika prijeti blokiranjem rebalansa proračuna

Foto: FAH

DEMOKRATSKA stranka slovenskih umirovljenika (DESUS) zaprijetila je danas da bi u parlamentu mogla glasovati protiv rebalansa proračuna za ovu godinu ako se amandmanom ne osigura usklađivanje mirovina.

"Očekujemo da će se mirovine korigirati ako se potvrdi da je lanjski rast BDP-a veći od 2,5 posto", kazao je novinarima Karl Erjavec, predsjednik te stranke koja koaliciji premijera Mire Cerara osigurava stabilnu većinu u parlamentu, i ministar vanjskih poslova.

Erjavec je rekao da ne jamči da će njegovi zastupnici glasovati za rebalans proračuna ako Cerar ne uvjeri ministra financija Dušana Mramora da pristane na korekciju mirovina ako se statistički potvrdi da je lanjski porast BDP-a bio veći od 2,5 posto jer tako predviđa i koalicijski ugovor stranke umirovljenika koja je nakon lanjskih izbora ušla u vladu.

Erjavec nije želio špekulirati o tome bi li moguće glasovanje njegovih zastupnika protiv rebalansa zapravo značilo raspad koalicije, ali je dodao da mu ni Cerar ni Mramor za sada nisu dali jamstva da će se koalicijski sporazum poštovati, a mirovine povećati, ako ne u ovoj onda početkom iduće godine, kao kompromisno rješenje.

"Ministar financija mi kaže da neće biti usklađivanja mirovina ako ne bude novaca u proračun, no mi na takve uvjete ne možemo pristati i tražimo poštivanje koalicijskog ugovora", kazao je Erjavec.

Cerar je u četvrtak zastupnike pozvao da usvoje rebalans proračuna, podsjećajući da je financijsko stanje unatoč početku ekonomskog oporavka još uvijek teško, pa je potreban štedljivi proračun kako bi se deficit smanjio na manje od tri posto BDP-a.

Rebalans proračuna koji je predložila vlada predviđa prihode od 8,56 milijardi eura i 1,39 milijardi eura deficita, a troškovi povećanja mirovina nisu predviđeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.