Sindikat željezničara traži spašavanje HŽ Carga

Foto: FAH

SINDIKAT željezničara Hrvatske uputio je danas pismo državnom vodstvu u kojem traži spašavanje HŽ Carga umjesto stečaja s likvidacijom.

U pismu upućenom predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću sindikat ističe da je spreman na dogovor s ciljem spašavanja i opstanka HŽ Carga.

Stečaj s likvidacijom je neprihvatljiv, ističe sindikat, a tvrtka s 3482 radnika zaslužuje ulaganje maksimalnog zajedničkog truda u izbjegavanje stečaja.

Sindikat razumije da je za postizanje tog cilja neizbježno smanjenje troška radnika, ali upozorava da se HŽ Cargo neće spasiti samo s uštedama kroz smanjenje broja radnika i njihovih prava.

Za spašavanje HŽ Carga sindikat predlaže sporazum koji mora sadržavati mjere za zadržavanje ugovorenog prijevoza, hitno ulaganje u vozni park, definiranje potrebnog broja radnika za izvršenje dosad ugovorenih prijevoza, osiguravanje sredstava za redovito poslovanje i zbrinjavanje viška radnika putem otpremnina i željezničkog fonda, te štednju na svim razinama poslovanja i jačanje funkcije prodaje s ciljem osiguravanja novog rada.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić rekao je nakon propasti pregovora s rumunjskim Grampetom da Uprava HŽ Carga ima 14 dana za prihvaćanje plana restrukturiranja koji predlaže Ministarstvo, a ako taj plan ne prihvati, tvrtka ide u stečaj s likvidacijom.

Plan koji predlaže Ministarstvo uključuje odlazak 1100 radnika do kraja godine putem otpremnina ili izdvajanja djelatnosti koje ne ulaze u osnovno poslovanje, trenutno smanjenje plaća za 20 posto za trajanja cijelog procesa restrukturiranja, te smanjenje otpremnina i drugih prava.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.