Šimonović upozorava na genocid, "IS pokušava istrijebiti jezidsku manjinu"

Foto: Hina

NAPADI islamističke skupine Islamska država (IS) protiv iračkih jezida mogli bi biti pokušaj genocida, izjavio je u utorak pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović.

IS pokušava istrijebiti jezidsku manjinu, ubijajući njezine pripadnike koji odbijaju prijeći na islam.

"Činjenice snažno upućuju na pokušaj genocida", rekao je hrvatski diplomat u službi UN-a maloj skupini novinara u Ujedinjenim narodima nakon što se vratio iz Iraka, prenose agencije.

Međutim, mogućnosti pozivanja na odgovornost zbog genocida ograničene su. Irak, na čijem teritoriju se događaju zločini, nije priznao nadležnost Međunarodnog suda za ratne zločine.

> IS usvojio robovlasništvo: Porobljene obitelji jezida se prodaju vojnicima

Šimonović je pozvao iračko čelništvo kao i vođe autonomnih kurdskih područja u toj zemlji na promjenu zakonskih okvira u cilju kažnjavanja genocida i zločina protiv čovječnosti, prenosi New York Times.

Šimonović se susreo s najmanje 70 jezida u Bagdadu i u prognaničkim naseljima u Erbilu i Dohuku u kurdskim dijelovima Iraka. Između ostalih, susreo se i s 12-godišnjom djevojčicom koja je, kako je rekao, "umakla seksualnom ropstvu" i s muškarcem koji mu je ispričao da su mu sinovi ubijeni jer su odbili prijeći na islam.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.