Sanader uvjeren da mu podmeću "kriminalci" iz HDZ-a!

"VIDJELI ste i sami kakvi su to svjedoci", rezigniran je bio Ivo Sanader iskazima dvoje članova Inine Uprave. Bivši šef HDZ-a i predsjednik Vlade smatra da se radi o "podmetnutim svjedocima" koji su na sud pozvani samo radi odugovlačenja procesa.

> Tijek suđenja

Na direktno novinarsko pitanje tko ih je podmetnuo, Sanader nije želio odgovoriti. Vrlo indikativna je, međutim, bio njegov odgovor na pitanje radi li se o svjedocima vlade Jadranke Kosor, koja ih je imenovala:

"Mislim da se je u vašem pitanju, koje je postavljeno na temelju analize činjenica, unaprijed ponuđen odgovor. A on vjerojatno nije daleko od istine".

"Nisam se u nikog razočarao, u politici nema razočaranja"

Iako je u dosadašnjem tijeku procesa ignorirao medije, Sanader je danas spremno stao pred novinarske mikrofone. Očitovao se i početku procesa za Fimi-mediju, koji kreće u ponedjeljak.

"Ja sam spreman, imam puno povjerenje u hrvatsko pravosuđe i dokazat ću da se radi o procesu koji je, baš poput ovog, politički motiviran", kazao je Sanader. Posebno je oštar bio među bivšim stranačkim kolegama, koje je otvoreno nazvao kriminalcima.

"Svi koji su ulovljeni u kriminalnim radnjama odmah su požurili posvjedočiti da su naredbe dobivali od mene", kazao je Sanader. "U koga ste se najviše razočarali?", zanimalo je novinare. "Nisam se u nikog razočarao, razočaranje je kategorija kojom se u politici ne barata", kazao je Sanader.

"Moja neto plaća je 70.000 kuna"


Da hrvatski predstavnici u Upravi Ine imaju astronomske plaće, znali smo i do sada: Index je ovog tjedna otkrio da su im aneksom ugovora bruto plaće podignute na 130 tisuća kuna. Ivan Krešić, član Uprave Ine, na suđenju Sanaderu to je i priznao.

"Moja neto plaća je 70.000 kuna", uštedio nam je Krešić preračunavanje. Ponovio je jučerašnje tvrdnje svog kolege Davora Mayera da su članovi Uprave tražili da im se plaće usklade s plaćama izvršnih direktora.

Krešićev i Mayerov iskaz podudarali su se u gotovo svim detaljima. Toliko su njihova svjedočenja bila istovjetna, da je Čedo Prodanović ustvrdio kako su odgovore unaprijed pripremili kako bi udovoljili tužiteljstvu.

"Oni su na sud došli s određenim nalogom tužiteljstva, a mislim da smo ih mi u tome poljuljali", ustvrdio je Prodanović. Sanader je bio još otvoreniji. "Jasno im je da gube pa odugovlače", referirao se Sanader na činjenicu da su članovi Inine Uprave kao svjedoci pozvani naknadno.

Nije otišao iz Uprave jer se "za Inu vrijedi boriti"

Krešić je, baš poput Mayera, kazao da je ugovorom o izmjenama dioničarskog ugovora u Ini nanesena šteta interesima RH. Ponovio je da potpunu operativnu kontrolu nad Inom imaju Mađari, i to preko šefa Uprave koji ima dvostruko pravo glasa, te preko Odbora izvršnih direktora koje, kako tvrdi, donose sve ključne poslovne odluke.


Hrvatski članovi Uprave, kaže Krešić, na Inino poslovanje nemaju gotovo nikakav utjecaj, a na neke ključne odluke nisu čak ni znali. No, tijekom unakrsnog ispitivanja Krešić je priznao da je preglasavanjem tijekom njegovog mandata doneseno tek sedam ili osam od više od 800 odluka koje je Uprava ukupno donijela u tom razdoblju.

Jadranku Sloković je zanimalo zbog čega nije otišao iz Inine Uprave ukoliko nema nikakav utjecaj na poslovanje, a istovremeno je odgovoran za rezultate. S obzirom da je Krešić kazao kako se dostojanstvo hrvatskih članova Inine Uprave učestalo narušava, obrana je insinuirala da Inu nisu napustili upravo zbog visokih plaća.

Krešić, međutim, kaže kako smatra da je blizu odlaska i da će taj potez sigurno povući ako se stvari ne promijene. No, istovremeno tvrdi da se "za Inu i dalje vrijedi boriti". "Ina može biti prava hrvatska kompanija, a u njoj još ima ljudi koji tome mogu doprinijeti. Ja sam jedan od tih, koji u Inu nisu došli jučer, i sigurno ću biti u njoj dok ima ikakve nade", kaže Krešić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.