Sabor će glasati o izmjenama Ustava

Foto: Hina

SABORSKI zastupnici glasali su za prijedlog o pristupanju izmjenama Ustava. Samo 4 ih je bilo suzdržano, a 89 ih je bilo za. HDZ je bio protiv glasanja.

Do promjene Ustava za koju se zalaže SDP, koji predlaže nezastarijevanje teških ubojstava, još je dugačak put. Prije glasanja o promjenama Ustava o njima predstoji saborska rasprava, a zatim i glasanje na kojem je za izmjene Ustava potrebna dvotrećinska većina.

Šeks: Nisu ispunjeni svi poslovnički zahtjevi za pokretanje procedure izmjene Ustava

Prilikom izglasavanja o pokretanju procedure za promjenu Ustava HDZ-ov Vladimir Šeks utvrdio je da nisu ispunjeni svi poslovnički zahtjevi. Kaže da Odbor za Ustav nije potvrdio odluku da se krene u izmjenu Ustava. Nakon toga je HDZ zatražio stanku. "Želimo da se poštuju načela i poslovnik", poručio je Šeks i objasnio da je Odbor pogriješio jer nije potvrdio odluku o pristupanju promjenama nego izvješće o primjedbama te osnovni nacrt izmjena. Šeks je naglasio da se ova, po njemu poslovnička greška mora ispraviti...

"Da ćemo se držati one glasovite sentence Josipa Broza Tita koji je 1972. godine, nakon velikih lomova u Karađorđevu i pokrenutih brojnih kaznenih postupaka protiv pripadnika Hrvatskog proljeća, rekao javnim tužiteljima: 'Nemojte se držati paragrafa kao pijani plota'", izjavio je Šeks.

SDP-ov Peđa Grbin, inače i predsjednik Odbora za Ustav demantirao je Šeksa. Kaže da je Odbor tu odluku donio ranije. "Kolega Šeks je govorio o sjednici koja se dogodila prekjučer, ali zaboravio je da je Odbor prije toga donio odluku da se pristupi izmjenama Ustava", poručio je Grbin i optužio HDZ.

"Nikakve primjedbe nije bilo, nikakvih problema nije bilo, a danas ih. E pa, ja sam onda danas slobodan tumačiti da ova primjedba predstavlja opstrukciju i još jednu želju da se spriječi da Hrvatski sabor promijeni Ustav i ukine zastaru za sva teška ubojstva", rekao je Grbin.

Šeks je odbacio optužbe i rekao da će pogreške Odbora za Ustav kasnije opstruirati izmjene Ustava. SDSS-ov Milorad Pupovac također je podsjetio da su na Odboru jednoglasno podržali pokretanje procedure izmjena i indirektno se našalio na račun Šeksa.

"Za sebe sam siguran da kad počnem zaboravljati što sam činio i kad uočim ili zapazim da nedovoljno pažljivo mogu pratiti rasprave u kojima sudjelujem, onda ću odlučiti da idem u mirovinu", izjavio je Pupovac.

Šeks se na ove riječi, naravno, naljutio.

"Na taj način vrijeđa i omalovažava zastupnike, dotično me, govoreći o mirovini. Takvo jedno ponašanje, kolega Pupovac, će vam se kad-tad vratiti"

U Šeksovu obranu stao je i stranački kolega Davorin Mlakar pa je zaradio i opomenu.

"Upozorite gospodina Pupovca da se ima ponašati pristojno", rekao je Mlakar predsjedniku Sabora Josipu Leki.

Nakon toga HDZ-ovci su opet zatražili stanku.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.