SDA poziva Željka Komšića da se vrati za pregovarački stol

Foto: FAH

STRANKA demokratske akcije (SDA) danas je uputila poziv Demokratskoj fronti (DF) Željka Komšića da se vrati za pregovarački stol kako bi se postigao dogovor o zajedničkom sudjelovanju u vlasti na razini Federacije Bosne i Hercegovine ali DF kaže kako je to moguće samo ukoliko u entitetskoj vladi dobiju isti broj ministarstava kao i HDZ BiH.

Nakon što je DF u nedjelju objavio kako odustaje od koalicije sa SDA i HDZ BiH, Predsjedništvo SDA u ponedjeljak je u Sarajevu raspravljalo o mogućim rješenjima za novonastalu krizu a čelnik te stranke Bakir Izetbegović je novinarima potvrdio kako je zaključeno da je partnerstvo s DF-om i dalje najbolja opcija.

"Pozivamo DF da se vrati za pregovarački stol i iznese svoje zahtjeve i stavove a ne da olako napušta cijeli taj (pregovarački) proces", kazao je Izetbegović.

DF je od pregovora o uspostavi vlade Federacije BiH odustao uz obrazloženje kako je nedopustivo da dobije četiri ministarska mjesta u vladi a HDZ BiH šest jer je ta stranka dobila manje glasova na izborima.

"Za SDA bi bilo potpuno nepoželjno imati nekoherentnu strukturu vlasti na različitim razinama"

U DF-u su nezadovoljni i "težinom" ministarstava koja su im nuđena a Izetbegović je danas kazao kako bi kompromis mogao biti u tome da HDZ prepusti DF-u poziciju ministra financija na državnoj ili na entitetskoj razini.

Istodobno je otklonio mogućnost da se umjesto DF-a sada traži drugi partner za vlast.

"Za SDA bi bilo potpuno nepoželjno imati nekoherentnu strukturu vlasti na različitim razinama", kazao je Izetbegović komentiraući nagađanja kako bi umjesto DF-a u vlast sada mogli "uskočiti" Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića ili Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH).


Predsjednik DF-a Komšić je tijekom dana novinarima kazao kako se nije i neće ništa promijeniti sve dok SDA i HDZ BiH ne shvate ozbiljno zahtjeve za drugačijom raspodjelom ministarskih mjesta.

"Ako SDA odluči poštovati demokratska načela, onda u redu no mi ne možemo pristati na nešto što nije demokratski standard nigdje u svijetu", kazao je Komšić u Mostaru.

Dodao je kako u DF-u očekuju da se poštuje činjenica da je ta stranka dobila više glasova od HDZ-a.

"Vrijediš koliko imaš povjerenje naroda. Svaki glas isto vrijedi", kazao je Komšić koji je u nedjelju predložio da SDA i HDZ BiH u ovakvoj situaciji formiraju manjinsku vladu koju bi DF podržao u donošenju odluka za koje procijeni da su od interesa za građane.

Izetbegović je u ponedjeljak potvrdio kako to za SDA nije prihvatljiva mogućnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.