Rusija za prekid vatre u Ukrajini, poštuje izbore pobunjenika

Foto: Hina

RUSIJA se zalaže za mirovni proces u istočnoj Ukrajini i želi da se nastave pregovori o okončanju sukoba između vladinih snaga i separatista, rekao je u petak Kremlj.

Savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov rekao je da Rusija poštuje volju birača na istoku zemlje nakon izbora čelništva proruskih pobunjenika koji Zapad smatra nelegitimnim.

Nakon što je Zapad kritizirao stajalište Moskve o nedjeljnom glasanju, Ušakov je kazao kako je Rusija namjerno izabrala riječ "poštuje" umjesto "priznaje".

"Podupiramo nastavak procesa iz Minska i zalažemo se za održavanje još jednog sastanka s članovima Kontaktne skupine", rekao je Ušakov novinarima aludirajući na sporazum o primirju postignut tijekom pregovora u bjeloruskom glavnom gradu Minsku 5. rujna.

"No ne ovisi sve o nama. Puno je faktora", kazao je.

Rusija "poštuje", ali ne i "priznaje" rezultate separatističkih izbora u Ukrajini

Upitan o riječi "poštivanje" umjesto "priznavanje" koju rabi ruska vlada za izbore 2.studenoga na istoku Ukrajine on je rekao : "Ima raznih riječi",

"Riječ 'poštivanje' je namjerno izabrana...Mi u biti poštujemo volju glasača", rekao je.

Ušakov je rekao kako su dogovoreni razgovori oči u oči predsjednika Vladimira Putina s britanskim premijerom Davidom Cameronom i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom tijekom summita G20 u australskom Brisbaneu 15-16 studenoga.

On će se susresti zasebno s šeficom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i japanskim premijerom Shinzom Abeom na Azijskom-pacifičkom summitu u Pekingu 10-11 studenoga, rekao je Ušakov.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.