Roditelji, pazite na djecu! U školama sve rašireniji "cyberbullying"

OVOG je tjedna oko 40 tisuća mališana po prvi puta sjelo u školske klupe. Osim novih prijateljstava, prvih ljubavi neki od njih će se nažalost susresti i s onom ružnijom stranom škole, vršnjačkim nasiljem.

Prosječno se svake školske godine zabilježi oko 2300 slučajeva nasilja u školama, podaci su Ministarstva znanosti i obrazovanja. U osnovnim školama prednjači fizičko, a u srednjim verbalno nasilje. Da nasilja ima, ne skrivaju ni sami školarci. Evo što kažu učenici jedne srednje škole u Zagrebu.

"Nekad zna biti stvarno ozbiljno i boli"

"Fizičkog nema toga, ali što se tiče verbalnog, stvarno je ozbiljno. Nekad zna biti stvarno ozbiljno i boli. Od laganih uvreda do nekih na nacionalnoj razini li razini kako se netko oblači", kažu nam učenici. Razvojem društvenih mreža sve je rašireniji i tzv. "cyberbullyng" odnosno nasilje putem Facebooka. Psihologinja Ana Karlović ističe kako se ono nikako ne bi smjelo zanemariti.

"Ono je vrlo specifično. Ono na neki način ostaje kao pisani trag, ono jako može poniziti žrtvu, a ono ima i svoju publiku tako da djetetu uništava i reputaciju. Može Facebook, na žalost, ponekad poslužiti i kao još jedan način ispoljavanja agresije prema drugom djetetu", rekla je Karlović.

Djeca koja trpe nasilje često popuste u školi

Djeca koja trpe nasilje ili su sama nasilna često popuste u školi, povuku se u sebe, te su razdražljiva. U tim situacijama na vrijeme trebaju reagirati u prvom redu stručne službe škole, te roditelji kako bi se izbjegle ozbiljnije psihičke posljedice.


"Okolina je ta koja utječe na to hoće li dijete vrlo brzo shvatiti da nasilje nije način da se rješavaju problemi ili će pak okolina utjecati na to da se dijete nastavi ponašati nasilno i da to onda pređe u nekakve ozbiljnije oblike agresije ili delinkvencije", pojasnila je Karlović.

Hoće li građanski i zdravstveni odgoj pomoći?

Situacija se u zadnjih nekoliko godina, kaže ravnateljica Osnovne škole Ljubo Babić u Jastrebarskom Sanja Sertić ipak bitno popravila. Društvo je postalo svjesno problema, te se učitelji, nastavnici, profesori, stručne službe i roditelji konstantno educiraju kroz razne programe.

"Znači, imamo cijeli niz aktivnosti i moram reći da je to polučilo uspjehom tako da je u zadnjih nekoliko godina to nasilje stvarno smanjeno", ističe Sertić. Tomu bi od ove godine trebali pridonijeti građanski i zdravstveni odgoj u sklopu kojih se uči i o prepoznavanju te rješavanju sukoba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.