Pusić u Londonu na summitu o seksualnim zločinima u ratovima

Foto: FAH

PRVA potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će na plenarnom zasjedanju Globalnog summita o sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima, a ujedno će predsjedati i ministarskim radnim sastankom o temi "Skrivene žrtve seksualnog nasilja".

Ministrica Pusić jedna je od predvodnica globalne inicijative za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima koju je 2012. pokrenuo britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

Hague je zajedno s posebnom izaslanicom visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, Angelinom Jolie, domaćin četverodnevnog summita koji će okupiti 1.200 sudionika iz 115 država, od kojih 48 ministara vanjskih poslova i više od 100 predstavnika nevladinih organizacija, a sudjelovat će i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, državni tajnik SAD-a John Kerry, te administratorica UNDP-a Helen Clark.

Danas će se otvoriti i izložba u Zagrebu koju organizira britansko veleposlanstvo, a tematski je vezana s inicijativom britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea i posebne izaslanice UNHCR-a Angeline Jolie za sprječavanje i zaustavljanje seksualnih zločina počinjenih u ratnim sukobima.

Izloženi će biti radovi Nine Berman, Kate Holt i Zijaha Gafića koji su se bavili tom tematikom u BiH i Ruandi. Na otvaranju u kinu Europa će se poslušati Hague i Jolie videolinkom, a govorit će i britanski veleposlanik u RH David Slinn.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.