Prvi službeni rezultati predsjedničkih izbora u Afganistanu: U vodstvu bivši oporbeni čelnik Abdullah Abdullah

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREMA prvim službenim rezultatima afganistanskih predsjedničkih izbora održanih 5. travnja vodi bivši oporbeni čelnik Abdullah Abdullah, no rekordan broj nepravilnosti i izbornih prijevara prelazi i brojke iz 2009., kada nije priznato više od milijun sumnjivih biračkih listića.

Prema prvim podacima koji se temelje na 10 posto glasova iz 26 od ukupno 34 afganistanske pokrajine, Abdullah je u vodstvu s 41,9 posto, izvijestilo je neovisno izborno povjerenstvo, a bivši ministar financija i bivši dužnosnik Svjetske banke s programom radikalnih gospodarskih reformi Ashraf Ghani je drugi s 37,6 posto glasova.

Treći kandidat koji se natjecao za predsjedničko mjesto uz potporu dvojice braće predsjednika Hamida Karzaija, bivši ministar financija Zalmai Rasul, daleko je iza spomenute dvojice sa samo 9,8 posto glasova.

"Svima treba biti jasno da se rezultati u budućnosti mogu promijeniti, jer ovo nije konačan rezultat", rekao je predsjednik izbornoga povjerenstva Ahmad Yousuf Nuristani.

Saveznici Afganistana izbore održane 5. travnja ocijenili su uspješnima zbog velikoga odziva birača, no njihovu legitimnost mogli bi potkopati dokazi o teškim izbornim prijevarama. Oko 60 posto od 12 milijuna Afganistanaca s pravom glasa izašlo je na izbore unatoč prijetnjama talibana koji ipak nisu uspjeli izvesti velike napade i tako omesti održavanje izbora.

Tijelo za izborne prigovore izvijestilo je kako će možda biti potrebno više vremena nego što se isprva predviđalo da se istraže sve pristigle pritužbe, no njihov broj neće utjecati na rokove za izbor predsjednika. Dosad je primljeno 3724 pritužbi na nepravilnosti i kršenje propisa, a to je oko 1000 više nego na izborima 2009. Konačni rezultati očekuju se 14. svibnja.

Sva trojica najizglednijih predsjedničkih kandidata potužila su se na nepravilnosti tijekom izbora koji trebaju donijeti prvi demokratski prijenos vlasti čim istekne mandat sadašnjem šefu države Hamidu Karzaiju nakon 12 godina vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.