Predsjednik Josipović podržava splitski Gay pride: To je test demokratičnosti kojeg svi moramo proći!

PREDSJEDNIK Ivo Josipović podržava splitski Gay pride. Rekao je to nakon današnjeg sastanka u Splitu s predstavnicima udruga Kontra, Domine i Iskorak koje organiziraju drugu po redu Paradu ponosa.

"Rekao bih da, bez obzira kakav osobni odnos netko imao prema istospolnim zajednicama, moramo prihvatiti ljude kao ravnopravne i kao jednake. Pride je zapravo test naše demokratičnosti i spremnosti da svakog čovjeka i svaku jedinku gledamo kao ravnopravnu i jednaku nama. Mislim da taj test svi možemo i moramo svi proći", rekao je Josipović.

Iako lokalna zajednica zbog pritiska protivnika ovog događaja razmišlja o premještanju parade na lokaciju izvan grada, predsjednik kaže kako ne vjeruje da će se to i ostvariti. "Ne vjerujem da će se to dogoditi. Znamo da je pravo na mirno okupljanje ustavno pravo. Uostalom, Ministarstvo unutarnjih poslova će u okviru svoje nadležnosti donijeti odgovarajuće odluke", naglasio je Josipović.

Organizatori su sigurni kako se neće ponoviti prošlogodišnji scenarij

Splitski Gay pride, koji će nositi naziv "Različite obitelji - ista prava", već mjesecima izaziva različite reakcije javnosti. Unatoč tome, organizatori su sigurni kako se neće ponoviti prošlogodišnji scenarij, rekla nam je Mirjana Kučer iz Udruge Domine.

"Nažalost, nemamo podršku gradskih vlasti. Ja bih željela da Grad Split prihvati organiziranje Pridea kao jedan važan i demokratski događaj, koji pokazuje otvorenost, toleranciju Grada i uvažavanje prava na različitost, koliko god to nekome zvučalo apstraktno ili čudno. S obzirom da nas je danas podsjetio predsjednik mislim da je najvažnija poruka poruka Gradu i lokalnoj vlasti da Grad Spllit slijedi primjer nacionalne razine", kaže Kučer.


Ne boje se niti da će im grad ili MUP, nakon što su im izdali suglasnost za održavanja parade, sada tu istu uskratiti. Smatraju kako su sve organizirali po zakonu, a sama ruta odabrana je tako da najmanje smeta Splićanima.

"Želim naglasiti da je ruta koja je izabrana daleko povoljnija od one u Zagrebu. Mi na niti jedan način ne zaustavljamo promet jer je ona u pješačkoj zoni i izvan je gradskih zidina. Mislim da bolje rute u Splitu nema", rekla nam je Kučer iz Udruge Domine.

Ovogodišnji Split Gay pride održat će se u subotu 9. lipnja s početkom u 14 sati, a lokacija, kao i pravac kretanja su isti kao lani: okupljanje je u Đardinu, odakle će se preko Marmontove ulice uputiti na Rivu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.