Predsjednik Josipović danas s ministrom za izbjeglice BiH

Foto: Dragan Matić (Cropix)

PREDSJEDNIK  Ivo Josipović primit će danas na Pantovčaku ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića s kojim će razgovarati o provedbi Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica i interno raseljenih osoba.

Ovim programom želi se zaključiti pitanje izbjeglica u regiji i to pružanjem trajnih i održivih stambenih rješenja. Riječ je o oko 74 tisuće osoba ili 27 tisuća domaćinstava u sve četiri države regije. Posebnu vrijednost programa predstavlja činjenica da je izbjeglim i raseljenim osobama ponuđena mogućnost da se opredijele za reintegraciju ili za povratak.

Na Donatorskoj konferenciji koja je održana u travnju 2012. godine u Sarajevu registrirano je više od 260 milijuna donacija za provedbu ovog programa. Početkom ove godine, 7. siječnja, nadležne institucije BiH pokrenule su javni poziv izbjeglicama na povratak u BiH.

Do 1991.g. u BiH, točnije na području Republike Srpske, živjelo je oko 200 tisuća Hrvata koji su gotovo svi izbjegli, a vratilo se tek 5 posto stanovništva ili nešto više od 10 tisuća. Osim kroz Regionalni program, povratak izbjeglih Hrvata u BiH provodi se i kroz program Vlade, u što je dosada uloženo više od 250 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.