Povratak Julije Timošenko: Evo kako je tekao njezin politički put

Foto:Guliver Image/Getty Images

JULIJA TIMOŠENKO, ukrajinska "željezna lady", puštena je iz pritvora nakon dvije od dosuđenih sedam godina zatvora. Ukrajinski parlament izglasao je njezino puštanje bez potpisa predsjednika Viktora Janukoviča. koji je pobjegao u Harkov, političko uporište njegove Stanke regija.

Timošenko je u zatvoru završila nakon što je optužena po politički montiranom procesu za zloporabu ovlasti i korupciju. Pritvorena je 2011. zbog zloporabe ovlasti povezane s plinskim sporazumom koji je potpisala s Rusijom dok je bila premijerka. Čitavo vrijeme iz zatvora je podržavala prosvjednike i oporbu u zahtjevu za smjenu ukrajinskog predsjednika.

Prva premijerka u Ukrajini

Timošenko je bila vođa Narančaste revolucije 2004./2005. godine zajedno s Viktorom Juščenkom, kojoj je bio cilj poništenje izbora i svrgavanje tadašnjeg premijera Viktora Janukoviča.

Postala je prva žena premijerka u povijesti Ukrajine 24. siječnja 2005. godine. Tada je Juščenko bio predsjednik koji joj je kasnije na suđenju okrenuo leđa.

28. srpnja 2005., časopis Forbes ju je proglasio trećom najmoćnijom ženom na svijetu, a ispred nje su se našle jedino Condoleezza Rice i Wu Yi.

Juščenko je vladu raspustio 8. rujna 2005. i time prestaje njezin mandat. Njezina koalicija nije opstala, no vraća se u ožujku 2006. kada na predsjedničkim izborima sa svojim Blokom osvaja 129 mjesta.

Timošenko ponovo 18. prosinca 2007. postaje premijerka i jedan od ključnih reformatora države. Poznata je po oštrim stavovima i rezovima te proeuropskoj orijentaciji.

Suprug zatražio azil u Češkoj


11. ožujka 2010. mjesto premijera preuzima oporbeni Mikola Azarov. Nakon gubitka vlasti kreću politički montirani procesi protiv nje zbog čega je i osuđena na sedam godina zatvora.

Njezin suprug Olexander zatražio je Azil u Češkoj, dok je njezina kći Jevgenija velika braniteljica svoje majke u javnosti.

Nakon što je Timošenko od Janukoviča izgubila na predsjedničkim izborima 2010., protiv nje su se pokrenule kaznene istrage. Čitavo je vrijeme tvrdila da je to Janukovičeva osveta.

Janukovič je u intervjuu za nekoliko ukrajinskih televizijskih postaja izjavio da je Timošenko nanijela gubitke od oko 20 milijardi dolara odobravanjem ugovora za plin s Rusijom 2009. godine.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.