Potpisan ugovor o prodaji Brodotrogira

Screenshot: HRT

POVIJESNI je dan za Brodotrogir koji je dočekao kraj višegodišnje privatizacijske sage. Potpisan je Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodotrogira, a vlasništvo nad ovim brodogradilištem je preuzela Kermas Energija d.o.o. Danka Končara.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da je Brodotrogir dokaz da nešto što je nekada bilo uteg cijeloj državi može postati jedan od zamašnjaka gospodarskog rasta. Na potpisivanju su prisustvovali premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

"To je kraj privatizacijske priče koja je dugo trajala"

Uspješno je okončana privatizacija i restrukturiranje Brodotrogira, na koju radnici godinama s nestrpljenjem čekaju. Potpisom na kupoprodajni ugovor riješen je i zadnji administrativni korak i borba na tržištu može početi, rekao je direktor Kermas energije, Nenad Končar.

"To je kraj privatizacijske priče koja je dugo trajala. Smatramo da je to sretan kraj, ali ujedno i početak zajedničke borbe nas i radnika na svjetskom tržištu. Učinit ćemo sve da ta borba bude uspješna", kazao je Končar uoči potpisivanja.

Borbu nastavlja 900 radnika koliko ih je zadržalo radna mjesta, dok ih 300-tinjak odlazi s dobrim otpremninama. Društvo koje povijesno bilježi visoke gubitke kroz restrukturiranje traži šansu za profitabilnost, rekao je ranije ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je danas potpisao ugovor u ime Vlade. "Uz otpis potraživanja nastalih preuzimanjem kredita za koji je izdano državno jamstvo, Vlada dodatno snosi troškove restrukturiranja u iznosu od 380 milijuna", naglasio je Vrdoljak.

Uz tranzicijske troškove država treba isplatiti i troškove za zbrinjavanje viška zaposlenika - radi se o 50 milijuna kuna, a Končar će u idućim godinama unijeti još 2,4 milijarde uz što je priložio i jamstva u nekretninama u Istri, a ostatak pokriva korporativno jamstvo društva Kermas. Privatizacijski plan obuhvaća turističku djelatnost, servis megajahti, ali primarna djelatnost ostaje brodogradnja, zaključuje Končar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.