Pomoćniku BiH ministra mjesec dana zatvora zbog primanja mita

Foto: vladatk.kim.ba

ODLUČUJUĆI o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je 08. svibnja 2015. godine donio rješenje kojim se Sud Bosne i Hercegovine oglasio stvarno nenadležnim za postupanje u kaznenome predmetu protiv Bahira Imamovića, osumnjičenika za kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 380. stavak 2. Kaznenoga zakona Federacije BiH, priopćili su iz Tužiteljstva BiH,

Dodaju kako je sud BiH, temeljem članka 28. Zakona o kaznenome postupku Bosne i Hercegovine, a zbog opasnosti od odlaganja, osumnjičeniku Bahiru Imamoviću odredio pritvor iz razloga predviđenih člankom 132. stavak 1. točka b) ZKP BiH (zbog utemeljene bojazni da će osumnjičenik, ukoliko se nađe na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak odnosno da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke) u trajanju od 1 (jedan) mjesec od dana lišenja slobode, odnosno do 07. lipnja 2015. godine.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH provelo je opsežnu i detaljnu akciju u borbi protiv korupcije, u okviru koje je lišen slobode Imamović Bahir, pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona. Lišenje slobode izvršili su policijski djelatnici SIPA.

Navedeni osumnjičeni lišen je slobode prilikom primopredaje dara u iznosu od 10 000 KM, od ukupno 30 000 KM, koje je trebao uzeti od dužnosnika poduzeća Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla.  Osumnjičeni je tražio navedeni iznos kako bi kao pomoćnik ministra, zloupotrijebio svoje ovlasti  i proveo proceduru u kojoj bi navedenom poduzeću omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona. 

Osumnjičeni je u više navrata realizirao kontakte sa predstavnikom poduzeća, od kojeg je tražio da podigne kredit u iznosu od 30 000 KM (oko 15 tisuća eura, op.a.) i da novac osumnjičenom, kako bi zauzvrat bila neometano realizirana procedura za dobijanje koncesije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.