Politički kaos u Sloveniji : Parlament bez kandidata za novog mandatara vlade

Foto: FAH

SLOVENSKI parlament zaključio je na izvanrednoj sjednici u petak popodne da u dvotjednom roku koji je za to bio predviđen nijedna skupina zastupnika nije predložila kandidata za mandatara nove vlade.

Predsjednik parlamenta Janko Veber najavio je novu izvanrednu sjednicu parlamenta za nedjelju, kad će se vidjeti je li netko od zastupnika predložio mandatara nove vlade u tzv. trećem krugu koji predviđa ustav, a u kojemu bi za izbor novog predsjednika vlade, umjesto natpolovične većine, bila dovoljna obična većina glasova.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je u službenom posjetu Srbiji, podsjetio je u petak u Beogradu da je u prvom krugu odustao od mogućeg izbora svojega kandidata za mandatara te je dodao da će prijevremeni parlamentarni izbori vjerojatno biti održani u srpnju.

"Prema dosadašnjim postupcima, smatram da ću najvjerojatnije uskoro raspisati parlamentarne izbore koji bi se trebali održati sredinom srpnja", rekao je Pahor, dodajući da bi u tom slučaju Slovenija novu vladu na osnovi izbornog rezultata mogla dobiti krajem rujna ili početkom listopada.

Slovenska premijerka u odlasku Alenka Bratušek dala je ostavku početkom svibnja, pošto je izgubila unutarstranačke izbore u Pozitivnoj Sloveniji (PS), stranci iz koje je poslije izišla i pristupila osnutku stranke s kojom će nastupiti na prijevremenim izborima. Njezina vlada u ostavci obavljat će tekuće poslove dok se ne sastavi nova vlada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.