Paro imenovan veleposlanikom u SAD-u: Hrvatska mora biti predvodnik regije

HRVATSKA ponovo ima veleposlanika u SAD-u nakon što je tu dužnost prije godinu dana napustila Kolinda Grabar-Kitarović.

Riječ je o iskusnom diplomatu Jošku Pari kojem je predsjednik Ivo Josipović na Pantovčaku uručio vjerodajnice. Paro je prošli tjedan na predavanju u Američko-hrvatskom društvu u Zagrebu naglasio da SAD od Hrvatske očekuje da bude predvodnik regije na putu u euroatlantske integracije, a kao jedan od svojih glavnih zadataka istaknuo je jačanje gospodarskih odnosa sa SAD-om. Inače, Jošku Pari je ovo treći veleposlanički mandat.

Mjesto je godinu dana bilo prazno


Joško Paro drugi je novi, službeno potvrđeni hrvatski veleposlanik, nakon što je sredinom veljače poslove u Bruxellesu preuzeo Vladimir Drobnjak. Diplomatski odnosi s SAD-om uspostavljeni su 1992., a nakon odlaska Kolinde Grabar Kitarović 2011., to je mjesto godinu dana bilo prazno.

Kvalitetni veleposlanici odraz su naše regionalne i gospodarske politike, komentirala je ino ministrica Vesna Pusić. "Moraju biti ti koji predstavljaju Hrvatsku i tako su tretirani, ne samo u tim zemljama nego i u svojoj vlastitoj zemlji i u svojoj kući", rekla je Pusić.

Sedam godina veleposlaničkog staža Joško Paro stekao je kao dugogodišnji veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je od 2009. d0 2010. bio veleposlanik u Nizozemskoj. U ministarstvu vanjskih poslova Paro je od 1992, a zadnjih je godina preuzeo vanjske poslove na Pantovčaku kao savjetnik predsjednika. Vjerodajnice Pari uručit će predsjednik Ivo Josipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.