Otkaz bivšem ravnatelju sisačke bolnice zbog pronevjere 663 tisuće kuna

Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

DAMIR PAHIĆ, bivši ravnatelj sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić koji je pogodovao tvrtki svog sina i pribavio mu dobit od 663.493 kune dobio je otkaz u sisačkoj bolnici.

Kako doznajemo od izvora iz bolnice otkaz mu je uručen u petak ujutro i to nakon što je presuda Županijskog suda postala pravomoćna. Na taj način su poštivane sve pravne procedure s obzirom na kazneno djelo koje je Pahić počinio, doznajemo od izvora.

Doznajemo i kako je Pahić koji je oštetio bolnicu za više od pola milijuna kuna je u vrijeme dok je bio na čelu bolnice otkaze dijelio zbog znatno manjih iznosa kojima je bolnica oštećena.

Pahić dao otkaz samohranoj majci zbog pronevjere 3500 kn

Tako je otkaz bez ikakve mjere upozorenja dao službenici, ujedno samohranoj majci djeteta s posebnim potrebama koja je oštetila bolnicu za oko 3500 kuna. Sud ju je proglasio krivim, no ne za kazneno djelo već za prekršajno djelo i vratila je sav novac bolnici, no unatoč tome dobila je otkaz.

Pahić je otkaz dao i logopedici koja je pronevjerila 20.000 kuna jer je naplaćivala participacije koje nije smjela. I ona je počinila prekršajno djelo i sud ju je proglasio krivom i također je vratila sav novac.

S druge strane nakon što je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić sredinom rujna proglasio krivim Damira Pahića, tadašnjeg v.d. ravnatelja sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić, Pahić nije podnio ostavku odmah nego mu je za to trebalo neko vrijeme.

Razlika između slučaja ove dvije zaposlenice i Pahića je i u tome što je Pahić koji je tvrtki DM-soft d.o.o. Sisak direktora Alena Pahića omogućio dobivanje poslova u bolnici suprotno Zakonu o javnoj nabavi, počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti, dok su njih dvije počinile prekršajno djelo.

Pahić je dobio 10 mjeseci zatvora koje može zamijeniti za dobrotvorni društveni rad po principu da za dan zatvora mora odraditi 2 sata. To je u prosjeku oko 300 dana, odnosno 600 sati rada.

Ukoliko Pahić odradi dnevnu smjenu od 8 sati dobrotvornog rada znači da kaznu može odraditi za svega 2,5 mjeseca.

Turudić Pahiću o kazni kao moralnom pokazatelju

Turudić je prilikom izricanja presude koja je sad pravomoćna istaknuo da je kazna vrlo mala i dodao Pahiću da je dobro prošao.

"Sud nema velikih manevarskih mogućnosti pa vam je izrečena jako mala kazna u odnosu na ono što ste učinili. Ovo je ozbiljno kazneno djelo, no vi ste se nagodili s DORH-om, iako se nadam da će i ova mala kazna biti bar nekakav moralni pokazatelj. Da ste suđeni na ovom sudu bez nagodbi ne bi tako lako prošli", rekao je sudac Turudić.

Podsjetimo još kako je USKOK Pahića teretio za zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je kao ravnatelj bolnice od 12. siječnja 2006. do 4. srpnja 2011. godine poslove razvoja bolničkog informacijskog sustava dodijelio tvrtki kojoj je direktor njegov sin Alen Pahić. Tereti ga se i da je suprotno Zakonu o javnoj nabavi predmet javne nabave rascjepkao na više cjelina kako bi izbjegao raspisivanje javnog natječaja.

Na taj je način direktnom pogodbom sklopio ugovore s tvrtkom DM-soft d.o.o. Sisak, a prema optužnici takvim je poslovanjem Pahić sinovljevu poduzeću omogućio zaradu od 663.493 kuna. Inače Pahić je svojedobno bio direktor tvrtke DM-soft d.o.o. Sisak te je osobno osmislio informatički program zbog kojeg se sada našao u problemima. On je također bio i osnivač spomenute tvrtke, a kada je 2005. godine izabran za ravnatelja bolnice, tvrtku je prenio na sina Alena koji je postao direktor.

Prije nego što je postao ravnatelj sisačke bolnice, Pahić je u njoj bio kirurg, a iz optužnice proizlazi da je bolnica i u vrijeme dok je on bio kirurg i u vrijeme dok je bio ravnatelj poslovala s njegovom obiteljskom tvrtkom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.