Odlomljena kamena gromada teško mu ozlijedila noge: HGSS-ovci s Paklenice spasili penjača iz BiH

Foto: GSS.hr

HRVATSKA gorska služba spašavanja (HGSS) i danas je imala pune ruke posla u Nacionalnom parku Paklenica. Spašavali su ozlijeđenog alpinista iz BiH.

"Danas, 24. rujna, na stijeni u NP Paklenica, nešto prije podneva ozlijeđen je 40-godišnji alpinist iz BiH. On se sa svojim kolegama penjao po stijeni Veliki ćuk, no u jednom trenutku odlomila se kamena gromada koja je pala po penjaču i teško mu ozlijedila noge.

Odmah je pozvana pomoć te su se prema stijeni uputili članovi HGSS Zadar koji su se nalazili u Starigradu, a u pripravnost su stavljeni ostali članovi stanice. Spašavatelji su se popeli do unesrećenog koji se nalazio u prvoj dužini smjera, pružili mu prvu pomoć i uz pomoć marinerovih nosila spustili ga do podnožja stijene.

Kako bi zbog težine ozljede i teškog terena neudoban transport znatno pogoršao stanje ozlijeđenog, zatražena je pomoć helikoptera HRZ-a, kojim su došli i letači spašavatelji HGSS-a iz Splita. Mjesto evakuacije na samom rubu uskog kanjona i blizine stijena, zahtijevali su veliku vještinu posade i letača spašavatelja.

Na dugom užetu ozlijeđeni je najprije izvučen iz kanjona te transportiran do Starigrad Paklenice, zatim u Zrakoplovnu bazu Zemunik, a potom u zadarsku Opću bolnicu. Akcija je provedena vrlo brzo i učinkovite te je završena u 13.50 sati. Ozlijeđeni je izvan životne opasnosti", izvijestili su iz GSS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.