Od trovanja metanolom u Keniji umrlo 80 ljudi

Foto: Ilustracija

NAPITAK koji je od ponedjeljka usmrtio 80 osoba u Keniji bio je jak koncentrat metanola, ponekad čistog, otrovnog alkohola koji je proizvela legalna tvrtka, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva.

"Testirali smo uzorke nekoliko boca zaplijenjenih na prodajnim mjestima u Embuu i Makueniju, otkrili smo veliki postotak metanola, 70 posto u Embuu i 100 posto u Makueniju", 130 km sjevernoistočno i 180 km jugoistočno od Nairobija, izjavio je ministar zdravstva James Macharia.

"Postotak metanola u alkoholu trebao bi biti nula" prema kenijskom zakonu, podsjetio je on.

Nacionalni centar za upravljanje katastrofama iznio je u srijedu podatak o više od 80 mrtvih od ponedjeljka, dok je ministarstvo unutarnjih poslova navelo da više od 180 osoba ostaje hospitalizirano.

Prozvane su dvije marke, koje prodaje tvrtka Comrades Investments, registrirana legalno u Keniji, po ministarstvu zdravstva koje je priopćilo o "zatvaranju" tvrtke.

To smrtonosno trovanje bilježi se od ponedjeljka ujutro u različitim županijama sjeverno, istočno i jugoistočno od Nairobija, odvojenim stotinjak kilometara jedan od drugog. Uz kantone Embu i Makueni, žrtve su zabilježene u Kiambuu, petnaestak kilometara sjeverno od Nairobija i Kituiju, 180 km istočno od glavnog grada.

Metanol je vrlo otrovan alkohol, ponekad nastao fermentacijom, ali naročito sintetiziran na industrijski način kako bi se koristio kao otopina u slikarstvu, kao lak ili kao sredstvo protiv smrzavanja. Njegova upotreba može dovesti do sljepoće, kome ili smrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.