Od osamostaljenja do danas umrlo više od 20 tisuća branitelja, čak 10 posto počinilo samoubojstvo

OD OSAMOSTALJENJA do danas umrlo je više od 20 tisuća branitelja, ali ono što još više zabrinjava je činjenica da je od 2005. do 2011. godine preminulo 12 tisuća branitelja, a to je porast smrtnosti od 160 posto.

Za usporedbu, 2005. godine je umro 884, a prošle godine 2354 branitelja. Predsjednik kninske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Tomislav Čolak je kazao da se te brojke odnose samo na one slučajeve smrti koji se evidentiraju preko uzimanja naknada za slučaj smrti, odnosno na troškove ukopa. No, ima obitelji koje ne traže nikakvu naknadu pa je brojka od 20 tisuća umrlih i veća, piše Vjesnik.

Najviše ih umrlo od karcinoma, srčanog i moždanog udara

Najviše branitelja je umrlo sa dijagnozom karcinoma te od posljedica srčanog i moždanog udara. Za Čolaka je posebno zabrinjavajuć podatak o stopi samoubojstava od 10 posto, što znači da se ubilo čak 2000 branitelja.

Liječnik Mladen Lončar je spominjao uzroke smrtnosti među vojnom populacijom na svjetskoj razini, dok se nitko ne bavi takvim istraživanjima u Hrvatskoj. Lončar je tvrdio da kumulativni ratni stres može poslužiti kao "okidač" i izazvati bolesna stanja koja se potom progresivno razvijaju.

Čolak i njegova udruga od resornog ministarstva traže da istraži zašto je došlo do tako visoke stope smrtnosti u braniteljskoj populaciji. Zatražili su i da se analizira ratni put svakog preminulog branitelja kako bi se doznalo što ih je dovelo u preranu smrt. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.