Obillježava se Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Foto: Hina

DAN MIMOZA i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježit će se tradicionalnom prodajom mimoza. Sav prihod od prodaje donirat će Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka.

Događanje je najavila Vesna Košec predsjednica udruge Zdrav(k)a: "Od 10 sati počinje naše događanje koje ćemo produžiti onoliko dugo koliko bude interesa. Na štandovima će nam pomoći naše aktivistice Lige za borbu protiv raka i Ured za zdravlje Grada Zagreba. Za simbolične cijene prodavat će mimoze".

Godišnje od raka vrata maternice umre više od 100 žena, a redoviti preventivni pregledi jedan su od načina da se smanji ta crnu statistika, naglasila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin. "Ono što nam je cilj da kroz osam godina smanjimo incidenciju za 60 posto, a kroz 13 godina mortalitet za 85 posto. Međutim, da bi to postigli, dovoljan broj žena se mora odazvati preventivnim pregledima", poručuje Poljičanin.

Grad Zagreb je jedan od rijetkih gradova koji već pet godina omogućuje besplatno cijepljenje. No, o važnosti cijepljenja informiralo se tek oko 10 tisuća roditelja, a odaziv na samo cijepljenje je i dalje slab. U čemu je problem pojasnila je Mirna Šitum pročelnica Ureda za javno zdravstvo: "To su još uvijek neke predrasude, strahovi, općenito od svih vrsta cjepiva. Rekla bih, jedna negativna kampanja protiv cijepljenja. Danas se ljudi libe provoditi cijepljenje od onoga što je i zakonom predviđeno", kaže Šitum.

Situacija bi bila drugačija kad bi se uveo nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a. Taj je program među europskim zemljama prepoznat kao jedna od ključnih metoda prevencije u zdravstvenoj skrbi, a Hrvatska je među 8 zemalja koje ga još nisu uvele. Prednosti takvog programa istaknula je Ljubica Dukanović, zamjenica ministra zdravlja: "Vjerujte mi da je još uvijek jeftinije, da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavlja cjepivo i da to uvedemo kao Nacionalni program, nego da imamo pored toga što ćemo izgubiti mnoge živote, isto tako velike troškove liječenja onih, koje smo izgubili", rekla je Dukanović.

U svrhu prevencije prije dvije godine krenuo je i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice kojim se žene od 25 do 65 godina pozivaju na preventivne preglede.

Dan mimoza i u Velikoj Gorici

Drugi put u Velikoj Gorici organiziraju se "Dani mimoza", akcija koja se istoga dana obilježava u cijeloj Hrvatskoj, a javnost se senzibilizira i osvješćuje o problemima koji su vezani za prevenciju raka grlića maternica kod žena.

Obilježavanje i manifestacije tijekom dana isti su za svaki od gradova u Hrvatskoj, ističe profesorica Sanja Kalambura iz velikogoričkog Veleučilišta. "Prigodnom prodajom mimoza od 10 do 13 sati u Velikoj Gorici na Tržnom centru i ispred Pučkog otvorenog učilišta, simboličnom prodajom mimoza obilježit ćemo taj dan, budući da je mimoza kao cvijet izabrana kao zaštitni znak upravo za ovu problematiku".

Danom mimoza želi se istaknuti važnost prevencije bolesti i raka grlića maternica, kao i ranog otkrivanja. "Redoviti ginekološki pregledi i svakako ultrazvučni pregledi, PAPA - test je sigurno pregled koji daje odgovor na pitanje je li došlo nekih degenerativnih promjena na području maternice", poručuje profesorica Kalambura.

Pušlek mimoza prodavat će se po deset kuna, a sva skupljena sredstva ići će Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka, ali to nije jedini cilj. "Prodajom mimoza želimo pozvati sve Velikogoričanke, a i Velikogoričane, naše studente i studentice da ne zanemaruju svoje zdravlje".

Zato danas put prema velikogoričkom Tržnom centru ili Pučkom otvorenom učilištu i sa samo deset kuna pomozite Hrvatskoj ligi oko ranog otkrivanja i prevencije raka grlića vrata maternice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.