Obama diplomatično o demokratizaciji Mianmara: Promjene su spore... Ipak, optimist sam

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama pozvao je u četvrtak mianmarskog kolegu, bivšeg generala Theina Seina da nastavi provoditi demokratske reforme počete 2011. nakon desetljeća izolacije u vrijeme vladavine vojne hunte, dodavši ipak da je "optimist".

"Proces nije završen", rekao je Obama nakon susreta s Thein Seinom u upravnoj prijestolnici Naypyidawu, spomenuvši nasilje nad muslimanskom manjinom Rohingjama i pravila parlamentarnih izbora raspisanih za kraj 2015.

Obama: Promjene su spore, ali optimističan sam

"Promjene su spore, a uspjesi ne dolaze uvijek linearno (...), ipak sam optimist", dodao je Obama uoči susreta s oporbenom čelnicom i dobitnicom Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi u Yangonu u petak.

Mianmarski predsjednik koji je susret ocijenio "iskrenim", zatražio je pak još vremena, istaknuvši da su reforme teške. "Upravo rješavamo te probleme", kazao je.

Obama kojemu je ovo drugi posjet Mianmaru nakon odlaska vojne hunte, nešto ranije tijekom poslijepodneva sastao se s desetak zastupnika u parlamentu, među kojima i s Aung San Suu Kyi.

Politički zatvorenici i progoni novinara

U razgovoru za mjesna glasila američki predsjednik je ocijenio da napredak "nije bio tako brz kako su se mnogi nadali kada su promjene počele", spomenuvši napose ograničavanje prava bivših političkih zatvorenika i uhićenja novinara.

Bijela kuća je jasno rekla da će s mianmarskim predsjednikom i s Aung San Suu Kyi razgovarati o Rohingjama.

Američka vlada misli da bi pogoršanje stanja u državi Rahinu, gdje uglavnom živi ta manjina, moglo "ugroziti" proces demokratskih reforma koje su u tijeku i da mianmarske vlasti moraju osigurati uvjete da oni postanu punopravni građani te zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.