Novozelandskom premijeru smiješi se treći mandat

Foto: Shutterstock

PRIJE subotnjih izbora, novozelandska vladajuća Nacionalna stranka (NP) vodi u anketama i premijer vlade desnog centra John Key je optimističan glede osvajanja trećeg mandata, no, kako javljaju u petak agencije, ishod je ipak neizvjestan.

Key čvrsto vjeruje u pobjedu svog tabora, no vođa oporbene Laburističke stranke (LP) David Cunliffe nije bez nade i ocjenjuje da su glasači željni promjene. Neizvjesnosti pridonosi složeni proporcionalni izborni sustav, sličan njemačkom, jer glasačima omogućuje da biraju i stranku i kandidata za jedinice lokalne samouprave, što često znači da vlade vladaju s najmanjom mogućom većinom.

Key nadomak trećeg mandata

Prema anketi koju je proveo New Zealand Herald, NP uživa potporu 48,2 posto biračkog tijela, laburisti 26,1 posto i njegovi saveznici iz Zelene stranke 12 posto. Nacionalna stranka bi tako u parlamentu mogla osvojiti 57 od 121 zastupničkog mjesta, a LP i Zeleni 48 mjesta u parlamentu. Pojedinačna stranka ili koalicija mora osvojiti većinu mjesta da bi oformila vladu.

Ukoliko se ankete obistine, premijer Key bi, uz pomoć dviju manjih stranaka s kojima je do sada vladao, izborio treći mandat.

Cunliffe: Prisutna želja za promjenom među glasačima

"Glasače zanima stabilnost i gospodarski rast", komentirao je Key vodeću poziciju NP-a u anketama.

Cunliffe je, međutim, kazao da kod glasača "osjeća jedan polet i želju za promjenom". Na izbore je pozvano oko 3,06 milijuna ljudi s pravom glasa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.