Novi sudac, novi stav: Kreće suđenje za Loru 2

Ilustracija: Arhiva

SLUČAJ Lora 2 uskoro (ipak) kreće u raspravu. Premda je šef Odjela za ratne zločine Županijskog suda u Splitu, sudac Damir Romac, za Index prije godinu dana izjavio kako suđenje neće zakazati jer su dvojica od petorice optuženika u bijegu, njegova kolegica Katija Blaće, koja je nedavno preuzela spis, spremna je zakazati raspravu. 

"Suditi? Pa normalno da ću suditi", iznenadila se sutkinja Blaće kada smo je pitali hoće li zakazati raspravu. Njoj je takvo pitanje bilo sasvim suvišno.

Sudac tražio dozvolu da sudi, pa odustao kada ju je dobio?!

Sudac Romac nam je obrazložio kako je Odjel za ratne zločine splitskog Županijskog suda zauzeo stav kako neće suditi u odsutnosti. Malo nas je to iznenadilo, jer je upravo sudac Romac tražio dozvolu od Vrhovnog suda za suđenje u odsutnosti u slučaju Lora 2. Kada je viši sud dozvolio suđenje, odjednom se sudac predomislio.

Pokušali smo doznati od suca Romca zbog čega je predmet Lora 2 dat u rad sutkinji Blaće. Romac nam je prvo kazao da je bilo nekakvih pritisaka, međutim, više od toga na tu temu nije htio reći. Pojasnio je da je dobio nekoliko teških predmeta pa je preraspodjelom spis dan u rad kolegici Blaće.

Optužnica spremna za suđenje već pet godina

Optužnica za Loru 2 postala je pravomoćna još 2009. godine. Upravitelj Vojno istražnog centra Lora Tomo Duić, njegov zamjenik Tonči Vrkić te čuvari Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić terete se za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i smrt trojice zarobljenika daleke 1992. godine. Duić i Bungur u bijegu su već deset godina.

Sva petorica optuženika već su pravomoćno osuđeni u postupku Lora 1 za zločine nad civilima, koje je donedavni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, tada zamjenik vojnog tužitelja, teretio za oružanu pobunu s ciljem pripajanja SAO Kaštela SAO Krajini.

Bajić i Lora

O Bajićevom progonu Srba iz kaštelanskog zaleđa Index je već nekoliko puta pisao. Unatoč tome što je saznanja o počinjenim zločinima imao neposredno nakon njihovog počinjenja, Bajiću se stvar pomakla s mrtve točke tek dolaskom Ivice Račana na vlast. Bivše osumnjičenike preimenovao je u žrtve, a policajce u osumnjičenike i ekspresno podigao optužnicu 2002. godine, netom prije preuzimanja dužnosti u DORH-u.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.