Nova zatvorska kazna za nekadašnjeg direktora Pivovarne Laško

Foto: Hina

BIVŠI direktor grupe Pivovarna Laško (PL) Boško Šrot osuđen je u petak na okružnom sudu u Ljubljani na četiri godine i pet mjeseci zatvora zbog zloporabe položaja prilikom financiranja menadžerskog preuzimanja tvrtke kojoj je niz godina bio na čelu.

Presuda još nije pravomoćna, a Šrot već izdržava zatvorsku kaznu od pet godina i četiri mjeseca zatvora zbog malverzacija na burzi u preprodaji dionica Petrola, također u vrijeme kad je bio direktor PL-a.

Šrot je kao direktor PL-a i predsjednik nadzornih odbora Pivovarne Union i Radenske, tvrtki-kćeri skupine Pivovarna Laško (PL), 2008. i 2009. izveo pokušaj menadžerskog preuzimanja u privatno vlasništvo tu najveću slovensku grupaciju za proizvodnju piva i mineralnih voda, kapitalom tvrtki koje je želio preuzeti na način da je na ime podizanja bankovnih kredita založio dionice tih tvrtki.

U to je vrijeme Šrot važio za najutjecajnijeg slovenskog "tajkuna", s jakim vezama u medijima i politici.

Menadžersko preuzimanje u korist svog privatnog Infoholdinga i tvrtke Atka-Prima izvodio je bankarskim kreditima koji nikad nisu bili u cijelosti vraćeni, a teretili su tvrtke u kojima je bio direktor.

Zajedno sa Šrotom u istom je procesu na dvije godine i šest mjeseci zatvora osuđen i njegov nekadašnji bliski suradnik, direktor Infondholdinga Matjaž Rutar, dok je bivša Šrotova financijska savjetnica Vesna Rosenfeld oslobođena odgovornosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.