Norveška prati EU u borbi protiv globalnog zagrijavanja

Foto: Shutterstock

NORVEŠKA prihvaća europski cilj da do 2030. smanji emisiju stakleničkih plinova na najmanje 40 posto nižu razinu od razine iz 1999., objavila je vlada u srijedu i donekle smirila naftnu industriju koja strahuje od žestokih jednostranih smanjenja emisije.

Norveški će cilj biti sastavni dio sporazuma Ujedinjenih naroda oko kojega će se u prosincu postići konačni sporazum u Parizu, a koji želi obuzdati rast temperature jer UN-ovi stručnjaci kažu da će zbog zagrijavanja biti više toplinskih valova, pustinja i poplave, te da će se podignuti razina mora.

"Pregovarat ćemo s EU-om o ulasku u EU-ov sustav", rekla je premijerka Erna Solberg na konferenciji za novinare i dodala da cilj od 40 posto ostaje čak i ako se formalno povezivanje s EU-om ne ostvari.

Manjinska desna vlada osigurala je u parlamentu potporu za taj plan od dviju malih oporbenih stranaka.

Europska unija odredila je taj 40-postotni cilj prošle godine, a odnosi se na smanjenje emisija uglavnom od fosilnih goriva.

"Moja je prva reakcija da je 40 posto nevjerojatno zahtjevan cilj", rekao je u srijedu Eldar Saetre, direktor državne naftne tvrtke Statoila, ali je dodao da je sretan što se Norveška kani uključiti u EU-ov sustav, a neće odrediti unilateralni cilj. "Ravnopravnost je nevjerojatno važna", dodao je.

Novi je cilj znatno manje ambiciozan od odluke iz 2008. kad je Norveška odlučila da će do 2030 "ostvariti ugljičnu neutralnost" i emisije srezati na nulu. Oslo kaže da je taj plan propao jer vlade na UN-ovu klimatskom summitu 2009. nisu postigle čvrst dogovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.