Nijemci ne žele izbaciti Ruse: Moramo li stvarno žrtvovati G8 zbog Ukrajine?

Foto:frank-walter-steinmeier.de

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je u nedjelju izrazio sumnju glede eventualnog isključenja Rusije iz G8 i zalagao se za smirenje stanja u Ukrajini.

"Format G8 je jedini format gdje mi Zapadnjaci izravno razgovaramo s Rusijom. Moramo li ga stvarno žrtvovati?", pitao se Steinmeier u razgovoru na prvom kanalu njemačke državne televizije ARD odgovarajući na pitanje o mogućnosti isključenja Rusije iz G8 koje je predložio američki državni tajnik John Kerry.

Steinmeier je dodao da će šefovi vlada međusobno o tome razgovarati ovog tjedna.

"Mislim da moramo razmotriti kako pridonijeti smirenju stanja u Ukrajini", rekao je. Američki državni tajnik John Kerry je u nedjelju oštro upozorio Rusiju i rekao da ona može izgubiti svoje mjesto za stolom velikih sila u sklopu G8 ako nastavi invaziju na Krimu.

Francuska i Velika Britanija su najavile u nedjelju da obustavljaju svoja sudjelovanja na pripremnim sastancima summita G8 u Sočiju, previđenom za lipanj. Bijela kuća je navela u subotu navečer da će i SAD tako postupiti.

U razgovoru na ARD-u Steinmeier se zalagao na nove diplomatske inicijative radi smirenja stanja u Ukrajini.

"Treba omogućiti da Ukrajina i Rusija vode razgovore", i predložio misiju OESS-a (Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi).

On je također predložio ideju o međunarodnoj kontaktnoj skupini u kojoj bi sudjelovali Rusija, Ukrajina, Europljani i Ujedinjeni narodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.