Neonacisti cijeli vikend divljali zbog izbjeglica, Merkel bijesna: Zaustavit ćemo pijane galamdžije

Foto: 123rf

RADIKALNI desničari proteklog su vikenda dvije noći za redom divljali radi otvaranja prihvatnog centra za izbjeglice, javlja Reuters.


Reporter koji se našao tamo vidio je od alkohola obnevidjele desničare kako bacaju pirotehnička sredstva, boce i ostalo na policiju. Nacistički nastrojeni radikali ozlijedili su oko 30 policajaca.

Konačno je reagirala i njemačka vlada, odnosno Angela Merkel, koja je danas odlučila da će takvima morati stati na kraj.

Njemačka kancelarka i njena vlada danas oštro osuđuju nasilne prosvjede protiv izbjeglica u gradu na istoku Heidenau.

Neće više tolerirati "pijane galamdžije"

Merkel je osudila je krajnje desnice tijekom vikenda u Saskoj, na istoku zemlje, i ne želi tolerirati da izbjeglice u Njemačkoj dočekuju "pijane galamdžije", rekao je njezin glasnogovornik.

"Kancelarka i cijela vlada najodlučnije osuđuju nasilne nerede i ksenofobiju" proteklog vikenda, rekao je Stefan Seibert na redovitoj konferenciji za novinare.

"Način na koji desni ekstremisti i neonacisti nastoje proširiti svoju poruku punu mržnje za svaku je osudu. Oni koji postupaju poput agresora u Haidenauu krše zakon", istaknuo je.

Naglasio je također da je Njemačka zemlja "suosjećanja" i da neće dopustiti da izbjeglice "dočekuju slogani puni mržnje i pijane galamdžije".


Njemačka vrlo popularna među izbjeglicama

Krajnje desni prosjednici sukobili su se ovaj vikend dvije noći zaredom u Haidenauu u Saskoj s policijom zbog otvaranja prihvatnog centra za izbjeglice.

Takvi sukobi i napadi na centre za migrante zadnjih su mjeseci sve češći, no Merkel na to do sada nije reagirala.

Njemačka je suočena s rekordnim brojem tražitelja azila, a ove bi godine status izbjeglica moglo zatražiti čak 800.000 ljudi, četiri puta više nego prethodne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.