Na HRT-u krše zakon, a Ministarstvo kulture ih podržava?!

Foto: Paun Paunović / Cropix

IMENOVANJE Duška Zimonje za ravnatelja tehnologije HRT-a za resorno Ministarstvo kulture nije sporno. Zimonja je postao ravnatelj tehnologije samo dan nakon što je razriješen dužnosti člana Vijeća za elektroničke medije (VEM).

Zakon o elektroničkim medijima propisuje da član VEM-a godinu dana nakon razrješenja ne može biti član uprave u javnim osobama na koje se primjenjuju odredbe tog Zakona. S HRT-a tvrde da je Zimonjino imenovanje u potpunosti legalno jer ravnateljstvo nije uprava. HRT-om, objasnili su nam s Prisavlja pozivajući se na Zakon o HRT-u, upravlja isključivo glavni ravnatelj Goran Radman.

Ekspert za upravno pravo iz sudačkih krugova, koji je želio ostati anoniman, Indexu je kazao kako smatra da HRT pogrešno tumači zakon. Prema njegovom mišljenju, ravnateljstvo HRT-a, s obzirom na funkciju koju obavlja, ne može biti ništa drugo nego uprava. Svaki od četiri ravnatelja HRT-a (program, produkcija, tehnologija i poslovanje) upravlja svojom ustrojbenom jedinicom, te tako de facto vrši dužnost člana uprave javnog servisa, iako podnose raport glavnom ravnatelju, objašnjava naš sugovornik.

Ministarstvo kulture: HRT-om upravlja samo Radman
 
Mišljenje smo stoga zatražili i od Ministarstva kulture, koje je nadležno za provođenje Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o HRT-u. Međutim, u odgovoru kojeg smo dobili od glasnogovornice ministarstva Nataše Petrinjak stoji kako je Zimonjino imenovanje, što se njih tiče, sasvim legalno.

"Ministarstvo kulture se slaže s takvim tumačenjem članka 68. Zakona o elektroničkim medijima. G. Duško Zimonja je po razrješenju s dužnosti člana Vijeća za elektroničke medije imenovan ravnateljem Tehnologije i, po toj dužnosti, članom Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije. Prema tome je očigledno, kao što ste primijetili, da g. Zimonja nije član uprave, upravnog vijeća niti nadzornog odbora u smislu odredbe članka 68. (stavak 13.) Zakona o elektroničkim medijima".

Iz Ministarstva kulture ističu da HRT-om upravlja, u smislu da odgovara za rad i poslovanje, isključivo glavni ravnatelj. Naglašavaju da su prošlogodišnjim izmjenama Zakona o HRT-u ovlasti uprave prebačene na glavnog ravnatelja, a ne na ravnateljstvo.

"Napominjemo da, prema članku 21.a Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (NN 137/10 i 76/12) Ravnateljstvo HRT-a čine, uz glavnog ravnatelja, ravnatelji ustrojbenih jedinica HRT-a, utvrđeni Statutom HRT-a. Uvidom u odredbe Zakona o HRT-u i Statuta HRT-a o tijelima HRT-a, razvidno je da HRT-om upravlja i vodi njegovo poslove Glavni ravnatelj HRT-a, dok ravnateljstvo nema status i ovlasti Uprave".

Čemu služi ravnateljstvo? Da savjetuje glavnog ravnatelja!

HRT, tvrde iz Ministarstva kulture, nema upravno vijeće na kakvo se referira Zakon o elektroničkim medijima. "Naime, Ravnateljstvo jest tijelo HRT-a, ali se njegove ovlasti ne poklapaju s ovlastima Upravnog vijeća. Prema članku 17. Statuta HRT-a, Ravnateljstvo ima ovlasti donošenja određenih općih akata, ali nema ovlasti upravljanja HRT-om", poručuju iz Ministarstva kulture.

Ravnateljstvo HRT-a, tvrde iz Ministarstva kulture, zapravo služi samo da savjetuje glavnog ravnatelja! "Prema članku 51. Zakona o ustanovama, ustanova - osim Upravnog vijeća, odnosno ravnatelja koji ima ovlasti Upravnog vijeća (što je uobičajena praksa za ustanove u kulturi) - može imati i druga tijela. Među tim drugim tijelima je i Ravnateljstvo HRT-a, koje je po svojoj prirodi savjetodavno i operativno tijelo Glavnog ravnatelja HRT-a". 

A što sa Statutom HRT-a?

Međutim, tvrdnje iz Ministarstva kulture da je Ravnateljstvo HRT-a prvenstveno savjetodavno tijelo u kontradikciji su sa Statutom HRT-a, koji, prema Zakonu o HRT-u, određuje ovlasti Ravnateljstva. Činjenica je da su te ovlasti ograničene u usporedbi s ovlastima koje ima glavni ravnatelj, ali također je jasno da je Ravnateljstvo zaduženo za obavljanje pojedinih poslova koji se ne mogu opisati nikako drugačije nego kao upravljanje javnim servisom.

Ravnateljstvo HRT-a tako donosi pravilnik o sistematizaciji poslova i radnih mjesta, kao i pravilnik o financijskom poslovanju. Također, Ravnateljstvo HRT-a donosi cjenik o naknadama za rad vanjskih suradnika i druge potrebne cjenike, uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora.

Uostalom, i u praksi se vidi da članovi Ravnateljstva na HRT-u imaju upravljačke ovlasti. Sam glavni ravnatelj Radman je ne tako davno tvrdio da je njegovog kuma Željka Rogošića, koji se vrlo kratko zadržao u fotelji glavnog urednika HTV-ovog prvog programa, na tu funkciju izabrao ravnatelj programa Goran Rotim. Ovlasti kadroviranja na tako odgovornim funkcijama teško se mogu nazvati ikako osim - upravljačkim.

Sud o Zimonjinom imenovanju tek treba dati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je krajem svibnja odlučilo pokrenuti postupak zbog ovog slučaja. Osim činjenice da je Zimonja friško istupio iz VEM-a, Povjerenstvo bi mogli zanimati i konzultantski odnos HRT-a s njegovim bivšim šefom u firmi Mediahub Robertom Švebom, te poslovanje privatne firme Connecto Artis, čiji je Zimonja vlasnik i direktor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.