Muratti: Na sjednici dubrovačkog Vijeća je umrla demokracija

Screenshot: dubrovniknetHR/YouTube

DUBROVAČKA gradska vijećnica HSU-ova Olga Muratti rekla je u utorak u Dubrovniku kako je na sjednici Gradskog vijeća održanoj u subotu umrla demokracija u trenutku kada je vijećnicima onemogućeno raspravljanje o prijedlogu proračuna za 2015. godinu.

Naime, dubrovački proračun težak 396 milijuna kuna usvojen je jednoglasno s 40-ak amandmana oporbe, a nakon rasprave o amandmanima predstavnici svih klubova vijećnika konsenzusom su odlučili kako se o samom proračunu neće raspravljati. Olga Muratti je na konferenciji tri dana poslije, novinarima rekla kako je takav način vođenja sjednice nedopustiv.

''Smatram kako je u dubrovačkom Gradskom vijeću u subotu nestalo demokracije, ona je umrla u trenutku kad je oporbenim vijećnicima uskraćena rasprava o proračunu'', rekla je Olga Muratti te dodala kako to nije jedina stvar na koju je ukazivala u posljednje tri sjednice pod predsjedavanjem HDZ-ovog Mate Frankovića.

"Bila sam zatečena"

Na novinarski upit zašto nije reagirala odmah na sjednici nego tek sada na konferenciji za novinare tri dana kasnije, Muratti je odgovorila kako je ''u subotu bila zatečena''.

''Svako Gradsko vijeće sam na nešto ukazivala i znam da sam manjina i da mi prijedlog nikad neće proći'', rekla je Muratti te dodala kako je tu bila riječ o povredi Poslovnika Grada Dubrovnika.

Upitana zašto se zbog ovoga ne bune vijećnici HNS-a i SDP-a s kojima je HSU u koaliciji u dubrovačkom Gradskom vijeću, Muratti je odgovorila kako to treba pitati njih.


''To pitanje treba postaviti SDP-u i HNS-u. Meni to smeta i oštro protestiramo. Ne mogu predstavnici klubova vijećnika odlučiti u ime svih vijećnika'', kritizirala je Muratti tako i oporbu, ali i svoje koalicijske partnere.

Odgovarajući na novinarski upit Muratti je rekla kako o ovome nije uputila službenu pritužbu. Upitana zašto svoje neslaganje nije izrazila na način da ostane suzdržana prilikom izglasavanja proračuna, Muratti je odgovorila kako ''nikad neće dignuti žutu palicu na proračun''.

''Osuđujem sve one koji su bacili novce na nepotrebne izbore jer su ovi amandmani mogli biti prihvaćeni u 12. mjesecu. Nitko ih tada Andru Vlahušiću nije ni predložio'', zaključila je Muratti.

''Nužno i neophodno'' financiranje

Inače, do usvajanja proračuna u Dubrovniku se po zakonu provodilo ''nužno i neophodno'' financiranje. Naime, proračun nije ''prošao'' Gradsko vijeće na dvije sjednice dubrovačkog Gradskog vijeća u prosincu 2014. godine čime je po sili zakona pokrenuta procedura za prijevremene izbore za Gradsko vijeće i gradonačelnika. Na izborima u ožujku Dubrovčani su ponovno izabrali HNS-ovog Andra Vlahušića za gradonačelnika, a u dubrovačko Gradsko vijeće izabrano je deset vijećnika lijeve koalicije HNS-SDP-HSU, osam desne koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP AS-HDS-BUZ, četiri DDS-a, te tri liste Zajedno Grad.

Formalnu većinu u Gradskom vijeću nema nitko, a prema dosadašnjem radu tzv. ''programsku koaliciju'' čine desna koalicija koju predvodi HDZ, DDS te lista Zajedno za Grad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.