Munje su parale nebo: Slijedi nam još nekoliko kišnih dana

Screenshot, foto: Crometeo, Video: Dominik Šime Samac, Matko Begović

NAKON dugog niza vedrih i vrućih ljetnih dana, u nedjelju su nad Dalmacijom dominirali oblaci. Oblaci su jednom dijelu Dalmacije donijeli gotovo prosječnu mjesečnu količinu oborine, a u drugom dijelu nije pala niti kap kiše, piše Crometeo.

Tako je već u jutarnjim satima šire zadarsko područje zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme s kišom, pljuskovima, a na otocima je bilo i tuče. Udari munja u nekim dijelovima grada napravili su značajnu materijalnu štetu zbog izgorenih instalacija i stradalih elektroničkih uređaja. Munje su izazvale i brojne požare, čak i na stambenim objektima od Cresa do Zadra. U nekim dijelovima Zadra vatrogasci su morali intervenirati zbog poplava na prometnicama i plavljenja nekoliko podruma.

Nevrijeme se sredinom dana nastavilo kretati prema šibenskom području gdje je došlo u znatno slabijem obliku. Olujni sustav u ranim popodnevnim satima zahvatio je Zagoru srednje Dalmacije. Najviše kiše palo je na širem sinjskom području. Čak 52 litre po metru kvadratnome palo je u Rudi. 44 litre pale su u Tinju, 37 u Sinju (Pavići), 35 u Hrvacama i Zadru (Poluotok). U Starigradu je palo 17mm oborine, Vodicama 16, Šibeniku 4 itd.

Navečer se grmljavinski oblak razvio između poluotoka Pelješca i kopna, a neverin se satima zadržavao na istom području.


Bez obzira na mjestimično vrlo obilne oborine koje su pale, dobar dio Dalmacije ostao je potpuno suh. Tako u Splitu i Dubrovniku nije pala ni kap kiše. Prema prognostičkim modelima, kiša ipak ne bi trebala izostati u drugom dijelu noći, a lokalno će ponovno biti obilnijih pljuskova s grmljavinom.

Osim oborina, dan je obilježilo i osvježenje. Tako na službenih meteorološkim postajama u Dalmaciji, nakon gotovo dva puna mjeseca, ni na jednoj postaji nije zabilježeno više od 30 stupnjeva Celzijevih. Najviše je osvježilo na kninskom području, gdje temperatura nije prešla 25°C u najtoplijem dijelu dana.

Također je zanimljivo da je nakon dugog niza dana puhalo jugo, a jugo je mjestimično na moru i obalnom gorju imalo prolazne olujne udare, prije nego je oslabilo u popodnevnim satima i ponegdje okrenulo na lebić.

Što nas čeka ovaj tjedan?

Do srijede u cijeloj zemlji bit će kišno s povremenim sunčanim razdobljima i temperaturama do 25 stupnjeva. Od četvrtka oborine bi trebale prestati, no temperature neće biti više od 25 stupnjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.