Momčilo Perišić u Beogradu: Borio sam se za čast i slobodu građana te protiv totalitarnog režima

 

BIVŠI načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić doputovao je iz Nizozemske u Beograd avionom Vlade Srbije.

Avion je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sletio nešto prije 13 sati, javlja reporter Blica.

Perišić je nakon slijetanja izjavio da je dokazao da "uporan, ustrajan i pismen general može pobijediti na više polja" i da je njegova oslobađajuća presuda u Haškom sudu "doprinos Srbiji na međunarodnom planu". Dodao je da je u Haag svojevremeno otišao da bi branio dostojanstvo i čast vojske, naroda i države kojoj je pripadao.

"To je moj skromni doprinos da Srbija dobije mjesto na međunarodnom planu koje joj i pripada i da se konačno skine anatema s našeg naroda o kršenju međunarodnog ratnog prava", kazao je Perišić.

"Pomoć koju je Vojska Jugoslavije pružila Vojsci Republike Srpske nije bila dana 's konkretnim uputstvom' da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina"
 
Dodao je da je na frontu "s najboljim sinovima zemlje" branio čast, dostojanstvo i slobodu građana, zatim se s demokratskim snagama borio protiv totalitarnog režima, da bi kasnije, kako je rekao, bez ikakve kalkulacije dobrovoljno otišao u Haag.
 
Perišića su na aerodromu dočekali predstavnici Kancelarije za suradnju s Haškim sudom, kao i njegovi stric i brat.
 
Podsjećamo, Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo je jučer presudu kojom je Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina koji su počinjeni u BiH i Hrvatskoj od kolovoza 1993. do studenoga 1995. godine i naložilo da on odmah bude pušten na slobodu.

Sudskim vijećem koje je Perišića oslobodilo optužbi za ratne zločine predsjedavao je Theodor Meron, sudac koji je u žalbenom postupku oslobodio i Antu Gotovinu i Mladena Markača. Na ovaj je način anulirana Perišićeva odgovornost za granatiranje Zagreba, te za zločine koje su pripadnici JNA počinili u Sarajevu i Srebrenici. Žalbeno vijeće je utvrdilo da pomoć koju je Vojska Jugoslavije, na čelu s Perišićem, pružila Vojsci Republike Srpske nije bila dana "s konkretnim uputstvom" da bude upotrebljena za činjenje ratnih zločina, već za "opći ratni napor" VRS.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.